Ezeket látta már?

Hepatitisz B

A legtöbb ember, aki hepatitisz B fertőzést kap teljesen felépül, és élethossziglan tartó immunitást szerez. Vannak azonban olyanok is, akiknél az immunitás nem fejlődik ki, és a vérükben továbbra is hordozzák a vírust. Ezeket az embereket hordozóknak, vírusgazdáknak nevezik, és a betegséget átadhatják másoknak is.

A hepatitisz B tünetei

A májgyulladás sárgasággal és általános tünetekkel, gyengeséggel jár. A fertőzöttek jelentős hányada nem észleli a betegséget, de élete későbbi szakaszában krónikus májbeteggé válhat. Az idült májgyulladás a májrák leggyakoribb okozója.

A hepatitisz B esetleges komplikációi

Májcirrózis (a máj idült gyulladása, kötőszövet-szaporodással, majd zsugorodással járó betegsége).Májsejtrák, amely gyakrabban fordul elő férfiaknál.

A hepatitisz B kiváltó okai

A hepatitis B vírus, mely a beteg vagy vírushordozó személy nyálában, testváladékaiban és vérében is kimutatható.A hepatitis B fertőzés történhet:> minimális mennyiségű vérzéssel járó véletlenszerű karcolás eredményeként,> rosszul sterilizált fecskendő vagy injekciós tű közvetítésével,> kábítószeresek körében fertőződhet a közös fecskendő> tetoválás> fülcimpa vagy orr lyukasztása> akupunktúra> testnedvekben is kimutatták (nyálban, menstruációs és hüvelyváladékban, ondóban), melyek a korokozó átvivőeszközeként szolgáltak> vírushordozó kismama fertőzheti születendő gyermekét.

Mit tehet Ön hepatitisz B esetén

Kerüli a fertőzést okozó tevékenységeket.Védőoltást kér, ami életre szóló védettséget biztosít.1999 óta, a 14 éves korúakat kötelező jelleggel és térítésmentesen hepatitis B elleni oltásban részesítik. A védőoltás genetikus úton előállított hepatitis B vírus felületi-antigént tartalmaz. Az immunreakció kialakulásához két alapoltás szükséges 1-2 hónap időközzel, melyet 6 hónap múlva emlékeztető oltás követ.

Mit tehet az orvos hepatitisz B esetén

A kezelés injekciós készítmény formájában történik, melyet a betegek döntő többsége saját magának ad be. A kezelés idotartama 6-12 hónap. Gyógyulás (tartós vírusmentesség) az esetek kb. 30-40%-ában érheto el.Amennyiben a kezelés csak részleges eredményt hoz, vagy a kezelés befejezése után visszaesés következik be, újabb kezelés ugyanezen szerrel, vagy másik kezelési mód válhat szükségessé.A kezelés mellékhatásai:- influenza-szerű tünetek (láz - hidegrázás, izületi és izomfájdalmak, levertség, rossz közérzet, fejfájás) főleg az injekció beadását követő 48 órában- fogyás- hajhullás- lehangoltság, depresszió, ingerlékenység, álmatlanság- vérkép eltérések:- a fehérvérsejtek számának csökkenése- a vérlemezkék (thrombocyták) számának csökkenése- a vörösvértestek számának csökkenése (vérszegénység)- pajzsmirigy működési zavar (alul-, vagy túlműködés)

A hepatitisz B megelőzése

A nagy kockázatot jelentő magatartás (védekezés nélküli közösülés potencialis vírushordozóval, szennyezett injekciós tű használata) kerüléseFoglalkozás körében a vérrel való kontaktus kerüléseAjánlott az oltás a következo személyeknek:- házastársa, családtagja, szexuális partnere HBV fertozött- homoszexuális, vagy szexuális partnereit gyakran váltogatja- olyan országba utazik - különösen, ha rendszeresen - ahol a HBV elofordulása magas.

Forrás: EgészségKalauz