Ezeket látta már?

Szelénhiány: súlyos szívbetegségeket is okozhat

stressz, szorongás, szívbetegség, szívinfarktus, szívroham

Ahol a termőtalaj szelénhiányos, ott rendkívüli módon megnőhet a szelénhiánnyal összefüggő betegségek rizikója.

Földrajzi régiókként eltér, hogy a talaj szeléntartalma milyen, ez pedig hatással van arra is, hogy a növényekbe, az állatok, illetve az emberek szervezetébe mennyi szelén kerül. Éppen ezért az is változatos képet mutat, hogy kit és milyen mértékben érinthet a szelénhiány. Hazánk termőtalaj szelénben viszonylag szegény, ezért a lakosságra jellemző lehet a szelénhiány (ezt szerencsére megfelelő étrend-kiegészítőkkel meg lehet szüntetni). Norvégiában sem volt jobb a helyzet, ott egy ideje műtrágyaként pótolják a termőföldből hiányzó szelént. Kína egyes részein azonban olyan súlyossá vált a szelénhiány, hogy halálos következményei is vannak.

A szelénhiány okozhat Keshan-betegséget

A Keshan-betegség egy nagyon súlyos, a szív izmait érintő betegség, melynek kialakulásában a szelénhiány és a Coxsackie-vírus egy törzsével való fertőzöttség egyaránt szerepet játszik. A betegség Kína egy régiójáról kapta a nevét, és itt diagnosztizálták a legtöbb beteget is, de Új-Zélandon és Finnországban is találtak már érintetteket.

A Keshan-betegségben szenvedő betegek szíve megnagyobbodhat, ez pedig akár szívelégtelenséget, tüdőödémát is okozhat, de súlyos szelénhiány és a fertőzöttség bizonyos daganatos betegségek, az agyvérzés, a magas vérnyomás rizikóját is megnöveli. Ezek miatt a Keshan-betegség sajnos gyakran halálos szövődményekkel jár együtt.

A Keshan-betegséget más tünetek és problémák is kísérhetik, például

  • ekcéma,
  • pszoriázis,
  • ízületi gyulladások,
  • és különböző fertőzéseket is gyakrabban kaphat el a beteg.

A betegség szelénpótlással kezelhető, és a szelén mellé gyakran E-vitamin szedését is javasolják, ugyanis kiegészítik és felerősítik egymás hatását.

A szelénhiány a Kashin-Beck-betegség okozója lehet

A Kashin-Beck-betegség, amely a szelénhiány miatt alakulhat ki, is főleg Kína, Tibet, Szibéria és Észak-Korea egyes területein jellemző, és nagyon gyakran az iskolás korú gyermekeket érinti.

A betegség a csontokat, porcokat és ízületeket támadja meg, tünetei között találhatjuk az ízületi fájdalmakat és az ízületek merevségét, bizonyos ízületek (pl. a térd a váll vagy a könyök ízületeinek) abnormális megnagyobbodását, a beszűkült mozgást. Az idő előrehaladtával az ízületek, porcok pusztulásnak is indulhatnak, ez pedig visszamaradt növekedéssel és súlyos mozgáskorlátozottsággal is együtt járhat. Bár a betegséget már évtizedekkel ezelőtt leírták, még mindig nem tudják pontosan, hogy mi is okozza.

Kialakulásában a súlyos szelénhiány mellett a szennyezett víz, illetve a szervezetbe kerülő mikotoxinok is szerepet játszhatnak: a túl kevés szelén miatt ugyanis a szervezet nem tudja felvenni a harcot a sejteket károsító, a mikotoxinokból származó szabad gyökökkel szemben. A Kashin-Beck-betegség sajnos nem gyógyítható, a kezelés főként a tünetek enyhítését célozza. Rendkívül jó hatásúnak bizonyult például a fizikoterápia. A betegség kialakulásának esélye azonban szelénpótlással jelentős mértékben csökkenthető.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz