Allergia vagy intolerancia: mi a különbség? Így járhat utána

Betegségek
2025. június 23. 06:14

Az élelmiszerek forgalmazásakor döntő szerep jut a laboratóriumi vizsgálatoknak, és legalább ennyire fontos a megfelelő jelölés is.

A nemrég lezajlott Hungalimentaria Konferencián és kiállításon az Eurofins szakértő választ adott a legfontosabb kérdésekre az élelmiszerallergénekkel és a laboratóriumi tesztekkel kapcsolatban.

Allergia vagy intolerancia?

Az élelmiszerallergia és -intolerancia vagy -érzékenység között az a jellemző különbség, hogy az allergia az immunrendszer rendellenes (gyakran igen heves) reakciója az élelmiszereken található összetevőkkel - legtöbbször fehérjék - szemben. Allergéneknek nevezzük tehát azokat az anyagokat, amelyek allergiás reakciót váltanak ki – magyarázta előadásában Bátai Borbála, az Eurofins Food and Feed Testing Gyula Kft. munkatársa Magyarország legfontosabb élelmiszer-biztonsági konferenciáján, a Hungalimentarián.

Az allergiás reakció tünetei akár azonnal is jelentkezhetnek enyhe viszketéstől, bőrtünetektől az életveszélyes anafilaxiás sokkig. Az intolerancia vagy érzékenység esetében a tünetek hátterében emésztőrendszeri rendellenesség (pl. laktóz) vagy autoimmun reakció (pl. glutén) áll. A szervezet ilyenkor nem emészti meg vagy nem dolgozza fel megfelelően az ételt, a tünetek ezért az étel elfogyasztását követően azonnal vagy relatíve hosszabb idő elteltével (néhány óra, nap) jelentkezhetnek.

Nem véletlen tehát, hogy manapság egyre elterjedtebbek az úgynevezett mentes élelmiszerek, amelyekre ugyanúgy vonatkozik a megfelelő jelölési, élelmiszervizsgálati jogi szabályozás. Az allergének azonosítása mindemellett azért is kiemelten fontos, mert a nem megfelelően címkézett termékek komoly egészségügyi problémákat okozhatnak az ételallergiával vagy ételintoleranciával élőknek, a gyártók számára pedig súlyos jogi következményeket vonhatnak maguk után.

Az élelmiszerek biztonságossá tételének teljes folyamatában részt vesznek az élelmiszervizsgáló laboratóriumok, hiszen az alapanyagforgalmazóktól kezdve a gyártási folyamat minden egyes szakaszában biztosítani kell az élelmiszerek allergénmentességét.

Milyen laboratóriumi módszerekkel vizsgálják az élelmiszereket?

A fehérjealapú (immunanalitikai) eljárások közül az Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA) a fehérjék közvetlen detektálására alkalmas módszer. Léteznek olyan hordozható gyorstesztek is (Lateral Flow Assay, LFA), amelyek módszere szintén antigén-antitest reakción alapul.

A molekuláris biológiai módszerek tekintetében a Polymerase Chain Reaction (PCR) során specifikus génszakaszok amplifikációja (felsokszorosítása) történik, amelynek során az allergén (indirekt) jelenléte, vagyis a forrás kimutathatóvá válik. Spektrofotometriás módszerrel pedig - amely egy enzimatikus teszt- a tejcukor koncentrációjának mérése történik.

Összegzés

  • Az élelmiszerek allergénmentessége kulcsfontosságú a fogyasztók egészsége szempontjából.
  • Az allergia az immunrendszer rendellenes reakciója, míg az intolerancia emésztési rendellenesség miatt lép fel.
  • A Hungalimentaria konferencián kutatók megoldásokat mutattak be az allergének és intoleranciák kezelésére.
  • A megfelelő címkézés hiánya súlyos jogi és egészségügyi problémákat eredményezhet.
  • Modern laboratóriumi módszerek, mint az ELISA és PCR, hatékonyan azonosítják az élelmiszerekben lévő allergéneket.
Miért korog hangosan a hasam? Nem csak az éhség okozhatja
Kapcsolódó cikk

Miért korog hangosan a hasam? Nem csak az éhség okozhatja

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# étel allergia# étel intolerancia# allergia# Vizsgálat

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk