Ezeket látta már?

Hirdetés

Ezt talán még ön is rosszul tudja a felfázásról (x)

uz egkal pr 1

Sokszor a leggyakrabban előforduló egészségi problémákkal kapcsolatban kering a legtöbb félinformáció a közbeszédben. Most a felfázást vesszük górcső alá – mutatjuk, tényleg a hideg okozza-e, illetve, hogy mit tehetünk a kellemetlen panaszok esetén.

A hideg okozza – hamis

A köznyelv felfázásnak nevezi, de a hólyaghurutként is emlegetett cisztitiszt nem közvetlenül a hideg okozza, hanem baktériumfertőzés, leggyakrabban az E. coli nevű bélbaktérium. Előfordulását tekintve szinte kizárólag a nők betegsége, aminek anatómiai okai vannak: a rövid női húgycsövön át könnyebben jutnak el a kórokozók a húgyhólyagig. Ha meg tudnak tapadni a hólyag falán, és kedvezőek számukra a feltételek (például azért, mert halogatjuk a pisilést, tehát pang a vizelet a hólyagban), akkor a számuk 15-20 percenként megduplázódhat.

A húgyhólyag steril – hamis

Sokáig úgy vélték, hogy – ellentétben a hüvellyel vagy a bélrendszerrel – a húgyhólyag teljesen steril. Ma már tudjuk, hogy ugyanúgy saját mikrobiomja van, mint szervezetünk más részeinek. A vesékben termelődő vizelet azonban valóban steril. A rendszeres és bőséges folyadékfogyasztásnak éppen ezért egészségmegőrző funkciója van: ha rendszeresen ürül a húgyhólyag, kisebb eséllyel alakul ki hólyaghurut.

Csak antibiotikummal kezelhető – hamis

A legtöbb nő jól ismeri a kezdődő felfázás tüneteit: sürgető vizelési ingert tapasztalunk, amely többszöri vizeletürítés után sem enyhül. A vizelet zavaros, kellemetlen szagú, ürítését csípő, égő érzés kíséri, és alhasi görcsöt is tapasztalhatunk. Súlyosabb esetben láz, derékfájás és véres vizelet jelentkezhet – ebben az esetben mindenképpen orvosi segítségre és antibiotikum-szedésre van szükségünk, mert a tünetek a felső húgyutak (húgyvezetékek, vesék) érintettségére utalnak. Enyhe esetben a fertőzés első 48 órájában azonban még a gyógynövényeket is segítségül hívhatjuk. Ez azért is tanácsos, mert a túlzott vagy nem megfelelő antibiotikumhasználat elősegíti az antibiotikumoknak ellenálló, úgynevezett „szuperbaktériumok” kialakulását.

Nincs antibakteriális hatású gyógynövény – hamis

A hólyaghurut ellen használt, közkedvelt tőzegáfonyának valóban nincs antibakteriális hatása, de gátolja a kórokozók megtapadását a hólyagfalon. A medveszőlőlevélben található egyik fontos összetevő, az arbutin azonban az emberi szervezetben történő átalakulását követően a hólyagban lévő, gyulladást okozó baktériumokat valóban képes elpusztítani. Vizsgálatok szerint az arbutin 74 húgyúti fertőzést kiváltó kórokozó, köztük az E. coli ellen is hatásos, és hatásmechanizmusa révén nem alakul ki ellene rezisztencia. A medveszőlőlevél használatával ráadásul a bél- és a hüvelyflóra egyensúlyának felborulásától sem kell tartani, amely az antibiotikumok ismert mellékhatása.

A medveszőlőlevelet csak teában fogyaszthatjuk – hamis

Ha valaki próbált már teát készíteni a medveszőlő leveléből, tudja, hogy a gyógyhatású forrázat meglehetősen keserű, és a fogyasztása kellemetlen gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat okozhat. Ez részben kivédhető azzal, ha nem forrázzuk, hanem hideg vízben áztatjuk a szárított leveleket, mert így kevesebb csersav oldódik ki, a jótékony hatóanyagokhoz azonban így is hozzájutunk. Persze kellemetlen íz és gyomor-bélrendszeri irritáció ezzel a módszerrel is előfordulhat. Gyógyszer formájában fogyasztva ezek a mellékhatások nagyrészt elkerülhetők.

Urzinol tabletta: ellenőrzött minőségű medveszőlőlevél-kivonattal

A kezdődő felfázás enyhe tüneteinek kezelésére válasszunk a patikában elérhető, medveszőlőlevél-kivonat tartalmú készítményt!

Az Urzinol vény nélkül kapható, szigorú hatósági előírásoknak megfelelően gyártott, hagyományos növényi gyógyszer révén magas minőségű készítmény. Medveszőlőlevél-kivonatot tartalmaz, amely igazoltan enyhíti a kezdődő hólyaghurut enyhe tüneteit: a gyakori vizelési ingert és a csípő, égő érzést vizeléskor.

Phytotec cIKK ALATTI SZÖVEG leghosszabb
Forrás: Phytotec Hungária Bt.
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához