Ezeket látta már?

Fel akarta vidítani kishúgát a nógrádi fiú, a furcsa játéknak kórház lett a vége

ékszerteknős, harapás, gyerek, mentők

A 10 éves kisfiú egy ékszerteknőst emelgetett a magasba, hogy jókedvre derítse kishúgát. De az állat nem akart játszani.

"Kishúgával játszott otthon az a 10 év körüli fiú, akihez tegnap délután kérték a mentők gyors segítségét a kétségbeesett szülők Nógrád megyébe. A kislány ugyanis rosszkedvű volt, ezért testvére a kertben élő 20 éves ékszerteknőst magasba emelgetve szerette volna jókedvre deríteni." - olvasható az OMSZ közösségi oldalán közzétett posztban.

A bejegyzésből kiderült, hogy Hektor azonban nem szeretett volna játszani és egy óvatlan pillanatban ennek jelét is adta. Váratlanul hatalmas erővel harapott a kisfiú orrába, amit sokáig nem is eresztett el. Végül a kiabálásra felfigyelő szülők szedték le a fiú orrán csüngő teknőst, majd a mentők segítségét kérték az erősen vérző gyermekhez.

"Bajtársaink perceken belül helyszínre értek és ellátták a kisfiút, akit stabil állapotban szállíthattak kórházba, ahol gyorsan összevarrták a sebeit." - fejtették ki a posztban.

Harapott seb esetében az otthoni teendők az alábbiak

  • a seb tisztítása (néhány percig, kézmeleg folyó vízzel);
  • a sebet szennyező anyagok (fog, szőr, föld, egyéb szennyezők) eltávolítása;
  • a seb körüli szövet óvatos nyomásával enyhe vérzést megindítani, hogy tisztuljon a seb (kivéve, ha a seb már önmagától is erősen vérzik);
  • az erősen vérző sebre steril kötszert nyomva a vérzés csillapítása;
  • a seb körüli szövet szárazra törlése és a seb bekötése steril kötszerrel;
  • ha rendelkezésre áll, jódtartalmú sebfertőtlenítő szer használata (egyéb kenőcs és fertőtlenítőoldat használata orvosi ajánlás nélkül nem javasolt);
  • szükség esetén fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszer adható a sérültnek (NSAID-ok).

Fontos, hogy nem csak a varrást igénylő sebeket kell szakszerűen ellátni: a pontszerű, maguktól záródó sebek sebészi tisztítása is szükséges lehet! Szakszerű ellátást a területileg illetékes kórház traumatológiai, baleseti vagy sürgősségi ügyelete biztosít.

A nyílt seben keresztül az állatok szájában, nyálában jelen lévő baktériumok az emberi szövetekbe, szervezetbe jutva fertőzést okozhatnak. Ehhez az állatnak nem kell betegnek vagy fertőzöttnek lennie. Mivel az állatok, így a házi kedvencek szájában található normál flóra jelentősen eltér az emberi normál flórától, így az egészséges állat szájában, nyálában található baktérium is lehet az ember számára veszélyes, ha az a mélyebb szövetekbe vagy a véráramba jut.

Ezért a mélyebb marásokat és roncsolást okozó harapásokat nagyon komolyan kell venni, mert nemcsak veszettséget okozhatnak, hanem jóval magasabb az elfertőződés kockázata is. A kezeletlenül hagyott harapott sebek könnyen elfertőződhetnek, és életveszélyes további szövődményeket is okozhatnak!

Nem mindig van szükség tetanuszra

Amennyiben a seb elfertőződik, szükség lehet antibiotikumos kezelésre. Az antibiotikum típusa és a kezelés hossza függ a harapás típusától, súlyosságától és a meglévő egyéb társbetegségektől (autoimmun betegségek, cukorbetegség, kemoterápiás kezelés stb.). Nagyon súlyos esetekben akár közvetlenül a véráramba adott (intravénás) antibiotikum adására is szükség lehet. Nagy kiterjedésű, mély harapások esetén a seb összevarrása is szükséges lehet.

Ebből tudhatja, hogy veszett kutya harapta meg - olvasson tovább!

Minden harapott seb esetén szükség van a sérült tetanusz elleni védettségének felülvizsgálatára. Aki nem kapott tetanusz emlékeztető oltást a sérülést megelőző 5 évben, annak mindenképpen szükséges az ismétlőoltást beadni.

A harapást követő időszakban, akkor is, ha orvosi ellátás történt, folyamatosan figyelni kell a sérült bőrfelületet, és ha a harapott területen elfertőződésre utaló jelek tapasztalhatók, azonnal fel kell keresni az ügyeletes sebészeti/traumatológiai osztályt vagy a beteget korábban ellátó szakrendelést!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: facebook.com/orszagosmentok