Ezeket látta már?

Másnaposság ellen ezeket a szereket ajánlja a szakgyógyszerész

másnaposság, alkohol, gyógyszer

Hogyan kezelhető a macskajaj? Mit tegyünk, hogy a sok alkohol miatt ne fájjon a gyomor és a fej? Ezt javasolja a szakgyógyszerész!

A másnaposság részeként leggyakrabban szomjúságérzet, fáradtság, koncentrációs zavarok lépnek fel, erről szinte minden másnapos beszámol. Emellett, igen gyakorinak tekinthető a fejfájás és hányinger/hányás jelentkezése; továbbá, minden ötödik ember szorongást tapasztal a túl sok alkohol miatt. Sokan patikaszerekbe fektetik a bizalmukat, lássuk, mire képesek a gyógyszerek ezen a téren!

Bombabiztos megelőző módszer nem létezik!

Valójában senki sem bírja a szeszt: minél magasabb ugyanis a vérben az alkoholszint, annál kifejezetten jelentkeznek az alkoholfogyasztás mellékhatásai és következményei. Lényegtelen az, hogy bor, sör, pezsgő, likőr vagy koktélok okozták-e az emelkedett véralkoholszintet, csak a véralkoholszint számít.

Sajnálatos módon, nincs olyan patikaszer, ami ki tudná védeni az alkoholfogyasztás következményeit, ami ahhoz vezetne, hogy az alkoholfogyasztás ellenére nem nő meg a vér alkoholszintje, és – túlzott mértékű fogyasztás esetén - nem tapasztalhatók a másnapos tünetek.

Hiábavaló az ivás után azonnal bevett pirula

Sokan arra esküsznek, hogy egy kiadós ivászat után azonnal bevett fájdalomcsillapító tablettával megelőzhetők a másnapos tünetek. Ők tévednek. Tudni kell, hogy ha valaki akkor vesz be fájdalomcsillapító gyógyszert - paracetamol, acetilszalicilsav vagy ibuprofén hatóanyaggal -, amikor a szervezete alkohollal telített, fokozott terhelésnek teszi ki a máját. Ez különösen veszélyesnek bizonyul az egyébként is májkárosító mellékhatásokkal fenyegető paracetamol esetén. Ebben az esetben ugyanis az alkohol és a paracetamol májkárosító hatása összeadódik, aminek igen súlyos következményei lehetnek.

A legjobb, amit az ivás után, de még a másnaposság előtt tenni lehet, az a fokozott mértékű vízbevitel (tiszta víz formájában), illetve a többször kis adagokban történő étkezés.

Ha már megtörtént a baj…

Már kialakult fejfájásnál más a helyzet. fájdalomcsillapítók segíthetnek a bajon, és ibuprofénes fájdalomcsillapítók bevétele javasolható. Azoknál, akik gyomorpanaszokkal küzdenek, a gyomorsavkötő készítmények (magnézium-, kalcium- vagy alumínium-sós, vény nélkül kapható patikaszerek) segíthetnek a kínokon.

Arra, hogy a jövőben lesz-e ellenszere a másnaposságnak, nehéz válaszolni. Vannak próbálkozások különféle egzotikus növényekkel, amik enyhíthetik a másnaposság tüneteit. Ilyen például a vörös ginzeng, amivel kapcsolatosan ugyan biztatóak az első eredmények, de még távol állunk attól, hogy egy a macskajaj kezelésére alkalmas szerként tekinthessünk rá. Egyelőre marad tehát útravalóként az, hogy aki nem akar másnapos lenni, az csak mértékkel igyon.

Dr. Budai Marianna PhD.,

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

1-es típusú cukorbetegség - Mikre figyeljenek a betegek?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

alkohol

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához