Ezeket látta már?

Moderna: beadták az első AIDS elleni oltást

moderna, oltás, hiv, aids

Megkapták az első mRNS alapú HIV elleni oltást önkéntes résztvevők.

A Moderna HIV-fertőzés elleni vakcinája a klinikai tesztelések fázisába lépett. Tesztelik, hogy milyen mértékben védi a szervezetet a fertőzéstől.

A cég még tavaly, 2021-ben jelentette be, hogy hamarosan megkezdi a HIV ellen kifejlesztett mRNS-alapú vakcina klinikai tesztjét – azaz, hogy embereken is tesztelik a vakcinát. Az International AIDS Vaccine Initiative (IAVI) nevű nonprofit szervezet közreműködésével alkották meg a vakcinát, aminek első adagját önkéntes résztvevőknek adták be most csütörtökön az amerikai George Washington Egyetemen.

A Moderna az mRNS technológiát használja arra, hogy a szervezetet becsapja, és olyan fehérjék előállítására ösztönözze azt, ami immunválaszt válthat ki. A HIV elleni védelemhez a B-sejtek előállítása szükséges, amelyek semlegesítő antitestekké alakulhatnak át, így megelőzve a fertőzést.

Két fázisban fog tesztelni a Moderna: 2 oltás hatását is fogják nézni, és azokat az eseteket is, ahol csak az emlékeztető oltást adják be. Ehhez összesen 48 főt vontak be a tesztelésekbe. Az oltás után 6 hónapon keresztül figyelik az alanyokat és a vakcinát molekuláris vizsgálatoknak is alávetik.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához