Ezeket látta már?

Penicillin-allergia: nem adható rá bármilyen antibiotikum!

penicillin, antibiotikum, allergia, egészségkalauz,

Honnan tudhatjuk egyáltalán, hogy a tüneteink oka az antibiotikum allergia? Bemutatjuk a penicillin-allergia jellemzőit, valamint a nem alkalmazható, és az óvatosan adható antibiotikumokat.

Mire alkalmazhatók a penicillinek és származékaik?

  • Enyhe-középsúlyos, penicillinre érzékeny baktériumok okozta fertőzésekre, például fül-orr-gégészeti fertőzések (mandulagyulladás, a garat- és/vagy gége gyulladása, középfülgyulladás, melléküreg-gyulladás).
  • Légúti fertőzésekre: bronchitis/hörgőgyulladás, baktérium okozta tüdőgyulladás. Bőrfertőzésekre, mint amilyen az orbánc, tályog.
  • Egyéb fertőzésekre, például harapott sebek, égési sérülést kísérő fertőzés.
  • Számos esetben, egyéb betegségekben a fertőzés megelőzése céljából is alkalmazhatóak. (reumás szívbetegség, kissebészeti beavatkozások, sarlósejtes vérszegénység).

A penicillin-allergia jellemzői

A penicillin allergia voltaképpen a gyógyszermellékhatás egy fajtája. Általában a betegek 1%-ánál fordul elő, két főbb formája ismeretes:

1. Kevésbé súlyos esetben, az alkalmazás megkezdését követő 24 órán túl hasmenés, hányinger, viszketés, esetleg egyéb kórokozók okozta felülfertőzések vagy az ún. szérumbetegség (láz, kiütés, ízületi fájdalom, vesekárosodás) formájában.

2. Súlyos esetben, az alkalmazás után néhány órán belül, injekció esetén még rövidebb idő, de mindenképpen 24 órán belül: viszketés, kiütés, ödéma, súlyossá váló anafilaxiás reakció, epilepsziásokon görcsöket is provokálhat. Ilyen esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, a gyógyszer alkalmazását abbahagyni.

Maga az injekciós forma is okozhat helyi mellékhatásokat (fájdalom, gyulladás, duzzanat) de ez számos egyéb injekciós készítménynél is igaz lehet.

Bár a penicillin-allergia nem ritka jelenség, a betegek kevesebb mint 20%-a véli úgy, hogy ő allergiás lehet erre a szerre. A súlyos gyógyszerreakciók esetén még ma is a leggyakoribb oki tényező.

A magukat penicillin-allergiásnak mondók 95 %-a téved, ugyanis azt hiszi, hogy allergiás a penicillinre, miközben nem! Hogy is van ez? Olvasson tovább!

Anafilaxiás reakció a betegek nem több mint 0.01%-ánál fordulhat elő, és az is ismeretes, hogy ún. keresztérzékenység (kereszt-szenzitivitás) mintegy 10%-os gyakoriságú, a pencillin-származékok és más antibiotikumok között (pl. cefalosporinok, karbapenemek).

Az ábra a brit NHS (National Health Service) egyik kórházának tájékoztató kiadványa. Tartalma röviden:

* Súlyos penicillin-allergia:

1-12 órán belül

- anafilaxia

- angioödéma (érduzzanat)

- urticaria (csalánkiütés)

- ziháló légzés

** Nem súlyos penicillin-allergia:

Általában 24 órán túl

- kiütés (kanyaróhoz hasonló)

- szérumbetegség

Pirossal jelöltek:

Ellenjavallt, nem alkalmazható szerek, mindkét allergia esetén

Sárgával jelöltek:

Csak súlyos penicillin allergia esetén kerülendőek

Zölddel jelöltek:

Biztonságos, penicillin allergia esetén is alkalmazható antibiotikumok

penicllin-allergia-kis-d00001F7119a344d8caeb

forrás: Fürst: Farmakológia, NHS, Herold Belgyógyászat

Forrás: EgészségKalauz