Ezeket látta már?

Így készülnek a homeopátiás gyógyszerek

homeopátia, Boiron, gyógyszer

Mostanában sok támadás éri a homeopátiás gyógymódot és a gyártókat. Az Európában piacvezető francia Boiron cég úgy döntött, hogy a nyitott kérdések tisztázása végett a magyar újságírók előtt is kinyitja kapuit, és megmutatja az egész gyártói folyamatot. Persze ennél több is kiderült.

Egy korabeli fotón Jean Boiron épp a homeopátiás gyógyszertárában ellenőrzi az oldatokat Egy korabeli fotón Jean Boiron épp a homeopátiás gyógyszertárában ellenőrzi az oldatokat Forrás: Boiron

A Boiron cég története 1932-ben kezdődött, amikor a gyógyszerész ikerpár, Henri és Jean Boiron Lyonban és Párizsban megnyitották homeopátiás gyógyszertáraikat. A családi vállalkozásra épülő cég azóta a világ nyolcvan országában van jelen, termékeiket többmillióan alkalmazzák, a legtöbben Franciaországban, de az USA-ban, Indiában és újabban Oroszországban és a Távol-Keleten is közkedveltek a vénynélküli termékek piacán. A mono – egy hatóanyagot tartalmazó – homeopátiás szerek mellett komplex, egyedi márkanév alatt megjelenő termékeik például az Oscillococcinum vagy a Stodal szirup.

A franciaországi Lyontól nem messze lévő Messimyben működő gyártóközpontját a cég nemrég bővítette, ezt volt szerencsénk megtekinteni. Mielőtt belépnénk az ajtón és megnéznénk, hogyan is készülnek a jól ismert golyócskák, szedjük össze, mit is tudunk a homeopátiáról.

Ön például tudta, hogy 200 évvel ezelőtt Magyarország már élen járt a homeopátiás gyógyításban?

Idehaza Bakody József honosította meg a homeopátiát, aki az 1831-32. évi kolerajárvány idején saját magát két ízben is kigyógyította a kolerából homeopátiás módszer alkalmazásával. A homeopátia atyjának tartott Samuel Hahnemann útmutatásainak követésén túl a betegeket egyedien, a tulajdonságaikra és tüneteikre választott szerekkel is kezelte. Az 1860-70-es években Magyarországot a homeopátia fellegvárának tartották: ezt a kezelési módot az allopátiával (konvencionális gyógyszeres terápia) egyenrangúan elismerték és széleskörűen alkalmazták: megnyílt az első fővárosi homeopátiás járóbeteg-rendelő, később a budapesti egyetemen két tanszék is létesült: a Hasonszenvi kísérleti kórtan, illetve a Bakody József fia, Tivadar által vezetett Hasonszenvi különös kór- és gyógytan tanszék. (A homeopátia magyarul hasonló szenvedést jelent, akkoriban röviden a „hasonszenv” szót használták rá). Hihetetlennek tűnik, de a Bethesda Kórházban és a Fővárosi Közkórházban „hasonszenvi” osztály is nyílt.

Homeopátiás gyógyszerkönyv 1858-ból Homeopátiás gyógyszerkönyv 1858-ból Forrás: EgészségKalauz

A gyógymód népszerűségét annak is köszönheti, hogy nemigen volt más gyógyszer, valamint, hogy a korabeli arisztokrácia is előszeretettel alkalmazott homeopata orvosokat, (az angol királyi ház ma is híve ennek a gyógymódnak). Ez a tény elégnek bizonyult ahhoz, hogy később a homeopátiát a Rákosi rendszer betiltsa.

Mit jelent az, hogy a homeopátia hasonlót a hasonlóval gyógyítja? 

Hippokratész, ókori görög orvos volt az, aki határozottan megfogalmazta, hogy a gyógyítás két útja közül az egyik (allopátia) az ellentétesség elvét alkalmazza, amikor a beteg a tünetével ellentétes hatású gyógyszert kap - lázcsillapító, fájdalomcsillapító, nyugtató, görcsoldó, stb. formájában. A másik lehetséges gyógyítási rendszer a homeopátia pedig mindig a hasonlósági szabályt használja, vagyis: “A betegség oly szerekkel gyógyítható, melyek a betegséghez hasonló tüneteket okoznak.” Mit is jelent ez?

A homeopátiás oldatokat a hahnemanni elvek szerint a gyógyszerészek kézzel készítik A homeopátiás oldatokat a hahnemanni elvek szerint a gyógyszerészek kézzel készítik Forrás: Boiron

Nagyon leegyszerűsítve a homeopátia úgy működik, mint egy oltás: a vakcinával legyengített kórokozót juttatnak a szervezetbe, amely ellen az immunrendszer ellenanyagot kezd termelni. A homeopátiás szer a betegség „legyengített információival” a szervezet öngyógyító mechanizmusát serkenti. Hahnemann, a híres kínafa kéreggel végzett önkísérlete után jött rá arra, hogy egy nagy adag kinin bevétele maláriás váltólázat idéz elő, míg a kis adag a maláriát meggyógyítja.

Vagyis, amilyen tüneteket egy szer kivált az egészséges embereken, olyan tünetek gyógyítására használható fel ugyanez a szer a betegeknél, csak épp nagyon kicsi adagban, felhígítva. Próbálkozott ő sokféle hígítással, de azt találta, hogy minél több a hatóanyag a szerben, annál több nemkívánt mellékhatást okoz. Emellett azt is megfigyelte, hogy minél nagyobb hígítású az oldat, annál eredményesebben hat a súlyosabb, krónikus és vagy lelki eredetű panaszokra. Később - szekéren történt utazásai során – arra is rájött, hogy a rázáson „átment” szerek hatékonyabbak – erre a megfigyelésre vezethető vissza a dinamizálás.

Hogyan készülnek ma a homeopátiás szerek?

A homeopátiás készítményekhez kizárólag természetes, növényi, állati vagy ásványi eredetű anyagokat használnak fel, a legszigorúbb gyógyszergyártási szabályokat betartva. Ottjártunkkor épp egy méhekből előállított termék pörgött le a futószalagról, amelyet többek között rovarcsípések és égő, szúró bőrtünetek kezelésére alkalmaznak. A változatos alapanyagokból úgynevezett őstinktúra vagy anyaoldat készül (ebből csak a Boiron 3000-félét állít elő), amelyet a hahnemanni elvek szerint hígítanak (potenciálás) és ütve-ráznak (dinamizálás). A megfelelő hígítású, kész oldatot tejcukor golyócskákra fecskendezik, majd szárítják (szárítva impregnálás), a folyamatot háromszor ismétlik, hogy biztosan teljesen bevonja az oldat a golyócskákat, amiket ezután a jól ismert adagolós tubusba töltenek.  

Sorakoznak a polcokon a különféle potenciális fokú oldatok Sorakoznak a polcokon a különféle potenciális fokú oldatok Forrás: Boiron

Mitől hatnak a homeopátiás szerek?

A homeopátia kritikusai azt mondják, hogy a homeopátiás szerekben nincs semmi és a gyártók drága pénzért eladják a vizet. Erre a homeopaták magyarázata az, hogy a homeopátia nanoméretű hatóanyagokkal dolgozik, amely kellő információ a szervezetnek ahhoz, hogy beinduljanak a saját öngyógyító folyamatok. A hatóanyag nem vész el a hígítás és a dinamizálás során, bár végtelenségig hígítják, de tulajdonságai megváltoznak. És mivel a homeopátiás szerre az adott szerre jellemző tüneteket produkáló beteg reagál, ezért a tüneteket nem mutató, egészséges szervezetre adott szer ártalmatlan, akkor is, ha egy egész üveg homeopátiás szert ledönt valaki.   

A pontos hatásmechanizmust sem Hahnemann, sem a mai homeopata orvosok nem ismerik és nem tudják a tudomány mai eszközeivel és módszertanával leírni, ezért oly vitatott akadémikusi körökben. A megfigyeléseiket azonban igyekeznek minél több klinikai kutatással is igazolni, ilyen például a gyermekkori hasmenések kezelése, a depresszió, a középfülgyulladás vagy a szénanátha is. Azokban az eredményességi vizsgálatokban, amellyel azt nézik, hogy egy gyógymód hogyan teljesít a gyakorlatban, a homeopátia jól vizsgázik. 

Kész a tizenkettes pakk a jól ismert adagolós tubusból Kész a tizenkettes pakk a jól ismert adagolós tubusból Forrás: Boiron

A nemrégiben befejezett, 12 publikációt eredményező EPI3 kutatásban több mint 8000 beteg gyógyulását követték francia háziorvosi praxisokban. Összehasonlították három gyakori betegség esetén (felső-légúti fertőzések, váz és izomfájdalmak, szorongás, depresszió), hogy a konvencionális, illetve a homeopátiás kezelést kapó betegek mennyi gyógyszerrel, és hogyan gyógyultak. Az eredmény az lett, hogy a homeopátiás kezelést kapott betegek gyógyulási esélye megegyezett az allopátiás kezelésben részesülő betegekével, de sokkal kevesebb antibiotikumra, gyulladáscsökkentő vagy hangulatjavító gyógyszerre volt szükségük. 

A betegség okát keresik, és az egész embert kezelik

A homeopátia mindig individuális terápiát alkalmaz. Ez azt jelenti, hogy a betegség vagy panasz kiváltó okát keresi, ami minden embernél más és más lehet, ezért a homeopata orvos alaposan kikérdezi a pácienst. Nemcsak az életmódjáról, hanem arról is, hogy a betegséget megelőzően milyen sokk, lelki trauma érte, sőt, a családi minták, öröklött betegségek és személyiségjegyek is szóba kerülhetnek. A homeopata orvos a testi, a lelki és a szellemi tüneteket egyszerre kell, hogy kezelje, ezért ugyanarra a tünetre a páciensek akár teljesen különböző készítményeket is kaphatnak.

Homeopata szakorvos tanácsai kullancsok ellen: 5 tipp ami beválthat a parazitákkal szemben - kattintson tovább!

Milyen panaszokra alkalmas a homeopátia?

Michéle Boiron, a francia gyógyszercég alapítójának lánya, aki maga is végzett gyógyszerész, a látogatásunk alkalmával elmondta, hogy a homeopátiás gyógyszerek a gyógyszerészeti gyakorlatban heveny és nem ismétlődő esetekben ajánlottak, (például bőrproblémákra, légúti betegségekre, emésztőszervi panaszokra, szorongás, krónikus fáradtság, illetve stressz esetén). 

Michéle Boiron, nyugalmazott gyógyszerész, ma világszerte előadásokat, workshopokat tart Michéle Boiron, nyugalmazott gyógyszerész, ma világszerte előadásokat, workshopokat tart Forrás: Boiron

A krónikus betegségekre (magas vérnyomás, daganatok, cukorbetegség) alkalmazott konvencionális gyógyszereket nem váltják ki, de például a kemoterápiás kezelések mellékhatásait csillapíthatják. A cég egyik szakértője, Dr. Christelle Charvet homeopata szülész-nőgyógyász, kórházi orvos, a Homeopátia a nőgyógyászatban könyv szerzője női bajokra, (endometriózis, fájdalmas menstruáció), valamint meddőségre, szülés megindítására is kifejezetten jó eredményekkel használja a homeopátiát, olyan esetekben is, ahol a klinikai protokoll széttárja a kezét.  

Valérie Poinsot, a Boiron ügyvezetője szerint a homeopátia a jelenleg egyre nagyobb gondnak számító antibiotikum-rezisztenciára is valós választ tud adni. Európában évente 25 ezren halnak meg rezisztens baktériumoktól, amely a túlzott és felesleges antibiotikum-szedésnek is köszönhető. A homeopátiát minden korosztály és a gyógyszerhasználat szempontjából kockázatos várandósok és csecsemők is használhatják az időskorig, de hatásuk az egyén állapotától és szervezeti felépítésétől, életmódjától és lelki traumáitól is függ.

A Boiron vezetői hangsúlyozták, hogy a homeopátiát nem a konvencionális gyógyszerek, vagy az antibiotikum helyett javasolják, hiszen az orvos dolga eldönteni, hogy mit használ a beteg gyógyításánál. Úgy gondolják, a homeopátia egy kiegészítő, de nagyon hasznos terápiás lehetőség az orvos kezében.

Köszönjük az utat a Boiron Hungária Kft.-nek és a tolmácsolást Divinyi Zoltán Péternek.

Kutatások hivatkozásai:

 Jacobs J, Jonas WB, Jiménez-Pérez M & Crothers D. Homeopathy for childhood diarrhea: combined results and metaanalysis from three randomized, controlled clinical trials. Pediatr. Infect. Dis. J., 2003;22:229–234 | PubMed

Jacobs J, Springer DA, Crothers D. Homeopathic treatment of acute otitis media in children: a preliminary randomized placebo-controlled trial. Pediatr Infect Dis J., 2001; 20(2): 177-83 | PubMed

Sinha MN, et al. Randomized controlled pilot study to compare Homeopathy and Conventional therapy in Acute Otitis Media. Homeopat. J. Fac. Homeopat., 2012; 101: 5–12 | PubMed

Wiesenauer M & Lüdtke R. A meta analysis of the homeopathic treatment of pollinosis with Galphimia glauca. Forsch. Komplementärmed., 1996; 3: 230-234 | Link

Reilly DT, Taylor MA, et al. Is homoeopathy a placebo response? Controlled trial of homoeopathic potency, with pollen in hayfever as model. Lancet, 1986; 2(8512): 881-886 | PubMed

Forrás: EgészségKalauz