Ezeket látta már?

3. Mi a helyzet a Sinopharmosokkal?

kínai vakcina, sinopharm, oltás, who

Ezzel a témával kapcsolatban is szeretnénk kicsit tisztázni a helyzetet, mert sajnos a közvéleményben elég szélsőséges vélemények uralkodnak.

A Sinopharm vakcina bizonyítottan hatékony, a WHO kritériumainak is megfelelő vakcina, a 60 év alatti korosztályban. Ezt a mondatot azért írtuk le így, mert a Sinopharm hatékonyságára vonatkozó vizsgálatok az 18-59 év közötti korosztályban végezték, sajnos 59 év felettiekről nagyobb mennyiségű adat még nem áll rendelkezésre ezzel kapcsolatban. Ebben a korcsoportban több aggasztó kérdés is felmerült.

Az már bizonyosnak mondható, hogy a beoltottak egy részének abszolút nincs antitestje, ez persze önmagában még semmit nem jelent (lásd másik dokumentum). Azonban sajnos ezen oltóanyaggal kapcsolatban reálisan felmerült az összefüggés, hogy akinek esetleg nincs antitestje, annak szervezete nem reagált kellőképpen a beadott oltóanyagokra, tehát védettsége sincs. Sajnos ez a kérdés még mindig vita tárgyát képezi, amit az érintettek is aggódva követnek.

A csoport összes orvosának nevében, kuemelve írnánk a következő mondatot:

Minden 60 év feletti, sinopharmot kapott személynek javasoljuk, hogy vegye fel a harmadik, előző kettőtől eltérő típusú oltást is!

Mint mondtuk, ez a szakmai vita nem dőlt el, simán kiderülhet, hogy alaptalan volt a feltételezés, és ugyanolyan hatékony a Sinopharm 60 év felett is. Mi azonban úgy látjuk, sokkal biztosabb megoldás lenne egy harmadik, előző kettőtől eltérő oltóanyaggal teljesen tárgytalanná tenni az érintettek számára a kérdést. Előbb-utóbb biztosan lesz konklúzió, de jobb lenne, ha ezt a tudományos vitát mindenki teljes, biztos védettség tudatában tudná követni.

Nézessek-e ellenanyagszintet? Megítélhető-e ebből, hogy kell-e nekem harmadik oltás?

Ezenfelül kiemelnénk, hogy a Sinopharm vakcina jóval több kritikát kap, mint azt megérdemelné. 60 év alattiak esetében igazolt a hatékonysága (bár a delta varinással szembeni vizsgálatok még zajlanak), és legrosszabb esetben is csak a 60 év felettiek egy részét nem védi meg. Ettől ez még egy megbízható vakcina, egészen biztosan nagyon sok ember életét mentette meg, Magyarországon is.

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol