Ezeket látta már?

6. Nézessek-e ellenanyagszintet? Megítélhető-e ebből, hogy kell-e nekem harmadik oltás?

elisa teszt, oltás után, ellenanyag szint, antitest szint, immunitás vizsgálat, oltások

Nem, és nem. Minden nagy nemzetközi ajánlás a kockázati tényezők meglétéhez köti a harmadik oltás szükségességét, függetlenül az ellenanyagszinttől.

Rengetegen keresnek meg minket különféle laboreredményekkel, melyekből pontos adatokat szeretnének kérni, a védettségük számszerű értékét illetően.

Ellenanyag teszt: ebben az esetben felesleges elvégezni

A lényeg, összefoglalva:

  • A lakosság számára elérhető antitest és sejtes immunitás-tesztek önmagukban NEM alkalmasak az oltás utáni védettség igen-nem alapú kimutatására, ez ennél jóval bonyolultabb kérdés.
  • A laborvizsgálatok nem egységesítettek, más módszerekkel, más eszközökkel dolgoznak, más-más laborban egészen eltérő eredményeket kaphat - az antitestek/reaktív immunsejtek mennyisége NEM mutat egyenes arányosságot a védettséggel!! Vagyis, ha a szomszéd Juli néni 10-szer magasabb eredménnyel rendelkezik, mint én, az nem jelenti azt, hogy az ő immunrendszere 10- szer erősebb immunválaszt mutat a Covid-dal szemben.
  • Amennyiben ellenanyag/sejtes immunitás tesztet csináltat, kérjük, ezt LABORBAN, LEGALÁBB 2-4 HÉTTEL A MÁSODIK OLTÁS UTÁN VÉGEZZE! Számtalan aggódó képet kapunk nem kellőképp megbízható gyorstesztekről, illetve túl korán készült laborvizsgálatokról, kérjük, igazodjon az előző mondatban leírtakhoz.
  • A 60 év feletti, Sinopharmmal beoltott személyek mindenképpen jelentkezzenek harmadik oltásra!

(Megjegyzés: az antitest és az ellenanyag szavak szinonímák)

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol