Ezeket látta már?

5. Mennyi időnek kell eltelnie a második és harmadik oltás között?

oltás után, mellékhatások időrendben, fejfájás, légszomj, lábdagadás, hasi fájdalom

Az előírás jelenleg 4 hónap után engedélyezi a harmadik oltást, erre próbálunk most magyarázatot adni.

A nemzetközi tapasztalatok szerint a felsorolt kockázati csoportoknak ennyi idő után válhat kevésbé hatékonnyá a védettség, ezelőtt nem tartják indokoltnak a harmadik dózist, 4-6 hónap elteltével azonban már megfontolandó lehet. A protokoll szerint a 4 hónap várakozástól eltérni egyelőre nem lehet, bár korábban volt róla szó, hogy indokolt esetben ez esetleg megtehető lesz. Orvosi szempontból veszélyt egyébként abszolút nem jelentene az ennél korábbi beadás.

FRISSÍTÉS: indokolt esetben, infektológus szakorvos ajánlásával van lehetőség a 4 hónapnál korábbi beadásra is. Indokolt esetnek az számít, ha az illető valamilyen speciális ok miatt nem lehet benne biztos, hogy kialakult a megfelelő védettség. Például az első két oltás alatt kemo-/ erős immunszupprimáló terápiában részesült, súlyos immunhiányos betegséggel rendelkezik stb.

Szeretnénk kiemelni, hogy a kis és közepes dózisú szteroidok alkalmazása nem tartozik ide, így például egy szteroidos inhalátort használó asztmásnak nincs szüksége 4 hónapon belüli harmadik oltásra. Piros betűkkel kiemelnénk, hogy ebben a kérdésben sincs jelentőségre a saját szakállukra elvégzett ellenanyagteszteknek!

Nézessek-e ellenanyagszintet? Megítélhető-e ebből, hogy kell-e nekem harmadik oltás?

FRISSÍTÉS (2022.01.19.): az egy adagos Janssen vakcinával kapcsolatban felmerült, hogy az újabb variánsok ellen egy adag nem ad megfelelő védettséget, így a ma kiadott protokoll alapján azok, akik Janssent kaptak, már akár 2 hónap múlva felvehetik az emlékeztető oltást, ami szintén lehet Janssen!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol