Ezeket látta már?

96 éves korában elhunyt II. Erzsébet királynő

erzsébet, királynő, halál, gyász

II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság leghosszabb ideig uralkodó uralkodója 96 éves korában, 70 évnyi uralkodás után elhunyt Balmoralban.

A királynő családja skóciai birtokán gyűlt össze, miután egyre nagyobb aggodalomra adott okot az egészségi állapota. A királynő 1952-ben lépett a trónra, és hatalmas társadalmi változások tanúja volt. Halálával legidősebb fia, Károly, a korábbi walesi herceg vezeti majd a gyászoló országot, mint új király és a Nemzetközösség 14 birodalmának államfője.

A Buckingham-palota közleményben tudatta: "A királynő ma délután békésen elhunyt Balmoralban. "A király és a hitvese ma este Balmoralban marad, és holnap visszatér Londonba".

I. Erzsébet királynő egészségi állapotát különös figyelem övezte azóta, hogy az uralkodó 2021 második felében több jelentős hivatali programját lemondta. Tavaly ősszel nem utazott el például Észak-Írországba - jóllehet ezt a hónapokon át előkészített látogatást kiemelt várakozás előzte meg -, és nem volt jelen a skóciai Glasgowban 2021 novemberében rendezett ENSZ-klímacsúcs nyitófogadásán sem, pedig a rendezvénynek ő volt a hivatalos vendéglátója. Rendkívüli feltűnést keltett, amikor október második felében az udvar részletek ismertetése nélkül bejelentette, hogy a királynő egy éjszakát kórházban töltött "bizonyos előzetes jellegű vizsgálatok elvégzése céljából". 2022 elején pedig a koronavíruson is átesett.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: BBC
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához