Ezeket látta már?

Aggasztó hírek érkeztek II. Erzsébet egészségügyi állapotáról

II. Erzsébet, egészség, orvos, felügyelet

A Buckingham-palota közleményt adott ki a királynő egészségügyi állapotával kapcsolatban. Ez szerepel benne.

"A ma reggeli vizsgálatokat követően a királynő orvosai aggódnak Őfelsége egészségi állapotáért, és azt javasolták, hogy továbbra is maradjon orvosi felügyelet alatt." - olvasható a palota közleményében, melyben kitértek arra is, hogy a brit uralkodó jól érzi magát, és továbbra is Balmoralban van.

A királynő családja Balmoralba sietett

A Clarence House, Károly trónörökös londoni hivatala közölte, hogy a walesi herceg és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő már megérkezett Balmoralba. Ugyancsak a skóciai rezidenciára indult Vilmos cambridge-i herceg, aki Károly herceg és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, és aki édesapja után majdan szintén az Egyesült Királyság uralkodója lesz.

A tény, hogy a Buckingham-palota közzétette a csütörtöki hivatalos nyilatkozatot, önmagában rendkívüli jelentőségű, mivel az udvar a legindokoltabb eseteken kívül szinte soha nem közöl részleteket a királyi család magas rangú tagjainak egészségi állapotáról.

A titoktartás szigorára jellemző, hogy II. Erzsébet királynő néhai édesanyjáról, a 102 esztendős korában 2002-ben elhunyt Erzsébet anyakirálynőről csak halála után hét évvel, 2009-ben derült ki hivatalosan, hogy 43 évvel korábban, 1966-ban vastagbélrák miatt műtéten és kezelésen esett át. II. Erzsébet királynő gyengélkedésének árulkodó jele volt ugyanakkor, hogy kedden Balmoralban bízta meg formálisan Liz Truss új miniszterelnököt a kormányalakítással, és ugyanitt fogadta el Boris Johnson volt miniszterelnök lemondását, jóllehet az utóbbi évtizedekben ez a ceremónia kormányváltások idején mindig a Buckingham-palotában zajlott.

Az udvar akkori tájékoztatása szerint a királynő hónapok óta mozgásproblémákkal küszködik, és ezért született az a döntés, hogy nem utazik Londonba, hanem Balmoralban fogadja Johnsont és utódját.

Korábban több hivatalos programját lemondta a királynő

II. Erzsébet királynő egészségi állapotát különös figyelem övezi azóta, hogy az uralkodó 2021 második felében több jelentős hivatali programját lemondta. Tavaly ősszel nem utazott el például Észak-Írországba - jóllehet ezt a hónapokon át előkészített látogatást kiemelt várakozás előzte meg -, és nem volt jelen a skóciai Glasgowban 2021 novemberében rendezett ENSZ-klímacsúcs nyitófogadásán sem, pedig a rendezvénynek ő volt a hivatalos vendéglátója.

Rendkívüli feltűnést keltett, amikor október második felében az udvar részletek ismertetése nélkül bejelentette, hogy a királynő egy éjszakát kórházban töltött "bizonyos előzetes jellegű vizsgálatok elvégzése céljából".

E kivizsgálás okáról és eredményéről azóta sem került nyilvánosságra hivatalos tájékoztatás, összhangban azzal a hagyományos gyakorlattal, amelynek alapján az udvar a szükséges minimumon túl soha nem közöl részleteket a királyi család magas rangú tagjainak egészségi problémáiról. 2022 elején pedig a koronavíruson is átesett.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: skynews/mti