Ezeket látta már?

Áram az űrből: decemberben telepítik az első napelemfarmot

Spce Solar Projekt, napelem, napenergia, áram, fenntarthatóság, klímavédelem, kutatás, tudomány, űrtechnika, Caltech

Igazi áttörést hozhat a Space Solar Project a bolygón: az ultrakönnyű szerkezetek összegyűjtik, átalakítják és vezeték nélkül továbbítják az energiát a Földre, amit aztán bármire hasznosíthatunk.

Közvetlen a Földre sugározza az elektromos áramot az új napelemfarm prototípusa: az űrben gyűjti össze a napenergiát, amit aztán azt a Földön hasznosíthatunk.

Az amerikai Caltech (Kaliforniai Technológiai Intézet) egy százmillió dolláros támogatásnak köszönhetően állíthatja hamarosan pályára a világ első, űrbe tervezett napelemfarm prototípusát, a tervek szerint decemberben indulhat útnak – adta hírül a New Atlas.

A technológia 24/7-ben képes napenergiával áramot termelni a világűrben

Ez jóval nagyobb teljesítmény, mint bármely eddigi napenergia hasznosító módszer, mint amit eddig a Földön használunk. Az űrbéli napsugárzás jóval erősebb, ezzel együtt pedig hatékonyabb is, mert az energiának nem kell áthaladnia a Föld légkörén.

A kutatók számítása szerint az űrben kapott nergiapotenciál egy négyzetméter napelemre levetítve nyolcszor jobb, mint a Földön. A probléma mindig is az volt, hogy hogyan kovácsolható ebből haszon, és hogy mennyibe kerül? A berendezések űrben való kilövésének, összeszerelésének és karbantartásának költségei csillagászatiak. Egy kifizetődő tér napelem-telepítés mérete elképesztő, és a példátlan problémák, óriási akadályok elé állítják az utazás minden lépését.

A Caltech három ütemben és csapattal dolgozott a projekten

A Caltech nem tántorodott el a problémák miatt, és már mintegy tíz éverendületlenül dolgozik a problémák megoldásán a Space Solar Power Project keretén belül. A munka elkezdését az Irvine Company elnökének 100 millió dolláros adománya tett lehetővé még 2013-ban, amit később egy 17,5 millió dolláros befektetés erősített tovább a Northrop Grummantól. A projekten több csapat dolgozott egyszerre.

  1. Az egyik csapatuk egy hihetetlenül könnyű fotovoltaikus panelen dolgozott, amelynek tömeg/teljesítmény aránya 50-100-szor jobb, mint amit a Nemzetközi Űrállomáson használnak.
  2. Egy másik csapat pedig egy szintén ultrakönnyű, alacsony fogyasztású berendezést fejleszt, ami az egyenáramot rádiófrekvenciás jellé alakítja, amit mintegy lesugároznak a Földre.
  3. A harmadik csoport azon dolgozott, hogy ezeket az egységeket egy 9 négyzetkilométeres moduláris egységgé tudják konvertálni. A japán origami és kirigami ihlette feltekerhető, összehajtható, önösszeszerelő szerkezeteket terveztek és prototípusokat készítettek – beleértve a tekercselhető csatlakozásokat is. A panelek mindegyike 10x10 cm-es, és egyenként csupán 2,8 grammot nyomnak. Emellett rugalmasak, és egészen kicsi méretre lehet őket összehajtogatni.

Ezek közül néhány megtekinthető az alábbi videóban

Az alábbi videóban pedig láthatja a prototípust, amely fényt gyűjt, és energiát ad át a vevőegységnek

Ha minden a tervek szerint halad, decemberben felbocsátják majd a világűrbe a készüléket, ahol megindulhat a tesztelése.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Newatlas
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához