Ezeket látta már?

Atomkatasztrófa közeleghet: drámai bejelentést tettek

csernobil, sugárzás, pajzsmirigyrák

Csütörtök éjjel megszűnt a 750 kilovolt feszültségű külső fővezeték áramellátása - az üzemeltető cég veszélyekre figyelmeztet.

Az orosz megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerőműben az éjjel megszűnt a 750 kilovolt feszültségű külső fővezeték áramellátása - közölte az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom állami vállalat.

"Ezt követően a nukleáris létesítményt át kellett kapcsolni az egyetlen rendelkezésre álló 330 kilovoltos tartalékvezetékre, amelynek lekapcsolása a külső áramellátás elvesztésével, azaz egy újabb teljes áramszünettel fenyeget - figyelmeztetett közleményében a vállalat.

Az Enerhoatom szerint ebben az esetben a nukleáris és sugárbiztonságot fenyegető fő veszély az, hogy a zaporizzsjai atomerőmű négyes reaktorblokkja jelenleg úgynevezett forró leállás üzemmódban van,amelyet az oroszok az üzemeltetési engedély feltételeit megsértve alkalmaztak" - hangsúlyozta az állami cég.

Tarasz Tkacs, az Enerhoatom megbízott ügyvezető igazgatója szerint ha a külső áramellátás teljesen megszűnik, az erőmű fő keringető szivattyúi kikapcsolnak, és a reaktor "természetes keringető" üzemmódba kapcsol. Ebben az esetben sürgősen le kell hűteni - emelte ki.

Hat reaktorblokja közül öt "hideg leállás" üzemmódban van július 25. óta, egyedül a négyes reaktor van "forró leállásban" az erőmű gőzellátásának biztosítása érdekében. Kijev szerint ez azonban veszélyes, a négyes reaktort is "hideg leállásba" kellene helyezni, mert hosszú ideje nem végezték el rajta a szükséges karbantartási munkákat.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mit kellene tenni, ha jelentős radioaktív anyag kerülne a levegőbe? Ezt tanácsolja a szakértő

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához