Ezeket látta már?

Bankkártyával is összekötheti egészségkártyáját! Erről jó ha tud

egészségpénztár egészségkártya bankkártya magánegészségügy

Már öt egyészségpénztár kínál bankkártyával összeköthető egészségkártyát.

Az ÖPOSZ (Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége) felmérése alapján jól látszik, hogy az emberek egészségtudatosságával nem feltétlenül van probléma. Mit tehetünk, ha félretennénk az egészségünkre, de nem tudunk?

Fontosnak tartjuk az öngondoskodást

Az ÖPOSZ kutatása azt mutatja, hogy nemtől, kortól, lakóhelytől és végzettségtől függetlenül mindenki számára fontos az öngondoskodás. Az életkor tekintetében van némi szórás, míg a fiatalok kicsit hátrébb, az idősebbek pedig előrébb sorolják, a válaszadók nagy részénél a top 3-ban van az egészségcélú megtakarítás.

Ennek részben oka, hogy sokan nem bíznak az állami egészségügyben, és ha a bizalommal nincs is gond, a várólisták hossza többeket terelhet a magánegészségügy felé.

Meglepő ugyanakkor, hogy azok közül, akik megtehetik, hogy az egészségük érdekében takarékoskodnak, csupán 28 százalék teszi ezt egészségpénztárban.

Az egészségpénztárral olcsóbb a magánorvos

"Az egészségpénztárhoz kapcsolódó adóvisszatérítés lehetővé teszi, hogy akár az infláció feletti mértékben spóroljunk az egészségügyi kiadásainkon" – mondja Simondán Eszter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Az egészségpénztári befizetések 20 százalékát, legfeljebb 150 ezer forintot visszaigényelhetünk a személyi jövedelemadónkból, ez pedig jelentős megtakarítás.

Az viszont igaz, hogy a megtakarított összeget utólag, az adóbevallásunk benyújtása után kapjuk vissza, ez pedig sokakat elriaszthat. Ráadásul nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy nagyobb összegű megtakarítást képezzen az egészségpénztári számláján úgy, hogy közben a havi kiadásait is fizetnie kell, és épp nem akar orvoshoz menni. A szakértő szerint erre is van már megoldás.

Különleges egészségkártyák

Az egészségpénztári rendszerben újításnak számít a bankkártyával összeköthető egészségkártya. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy ha az egészségpénztári számlánk egyenlege nem elegendő egy adott tranzakcióhoz, akkor a különbözet automatikusan átkerüljön a csatlakoztatott bankkártyánkról, így garantálva, hogy minden egészségügyi kiadásunkat zökkenőmentesen rendezhessük.

"Ez a fajta rugalmasság és kényelem tehát különösen hasznos lehet azok számára, akik nem kívánnak nagy összegeket a pénztári számlájukon tartani, vagy akik szoros költségvetéssel gazdálkodnak" – teszi hozzá Simondán Eszter.

A bankkártyával összeköthető egészségkártyának jelenleg két típusa létezik

Az egyik típus mindig csak a hiányzó összeget kéri át a bankkártyánkról fizetéskor. Az egészségkártyánkkal így akkor is fizethetünk, ha egyáltalán nincs pénz az egészségszámlánkon. A kártyás fizetés így is egészségpénztári befizetésnek minősül, ami után adóvisszatérítést kérhetünk. A bankkártyánkról a pénztár a számla végösszegét kéri át, a pénztári költséggel növelten.

Ilyen kártyát találhatunk például az OTP Egészségpénztárnál. A kártyák közötti kapcsolatot szabadon bonthatjuk, amikor nincs rá szükség, de mindaddig, amíg az egészségszámlánkon van pozitív egyenleg, abból fizetünk. Az OTP Egészségpénztár az összekötést választó pénztártagok számára nyereményjátékkal is készül.

Érdekesség, hogy ha az egészségpénztáron keresztül egészségbiztosítás díját is fizetjük, akkor a bankkártyával összekötött egészségkártyával nem fordulhat elő, hogy díjelmaradásunk keletkezik.

A bankkártyával összekapcsolható egészségkártyák másik típusát a Patika és Új Pillér Egészségpénztárak kínálják. Ez egy másképpen automatizált rendszer. Ebben az esetben az egészségkártyánk nem fog a fizetések szintjén hátranyúlni a bankkártyánkhoz – magyarázza a szakértő – viszont figyeli az egyenlegünket. Amint az egészségszámlánk egyenlege egy általunk meghatározott határ alá esik, az egészségkártya egy szintén általunk megjelölt összeg erejéig a bankkártyánkról feltölti az egészségszámlánkat.

Ez ugyanúgy biztosítja, hogy mindig tudjunk az egészségkártyával fizetni, ha szeretnénk, és ne utasítson el a terminál fedezethiány miatt. A Patika és Új Pillér Egészségpénztáraknál pontgyűjtő akció is segíti a takarékoskodást.

Lássuk, hogy általánosságban hogyan működnek az egészségkártyák!

Így használhatjuk az egészségpénztári kártyát

Az egészségpénztári kártya használata rendkívül egyszerű, hasonlóan működik a hagyományos bankkártyákhoz. Az elfogadóhelyeken – amelyek közé tartozhatnak gyógyszertárak, magánklinikák, fogászati rendelők és egyéb egészségügyi szolgáltatók – a kártyát egy POS terminálon keresztül lehúzva, a szolgáltatás vagy termék ellenértékét közvetlenül az egészségpénztári számlánkról vonják le.

Ezáltal az egészségpénztár használata sokkal kényelmesebb, hiszen az ilyen típusú tranzakciók során nem szükséges számlát kérni és beküldeni a pénztárnak, ami nagymértékben csökkenti az adminisztratív terheket.

Használjuk ki az előnyöket!

A modern egészségkártyák használatával nem csak időt és energiát takaríthatunk meg, hanem pénzt is. A gyorsabb és egyszerűbb tranzakciók, valamint a kevesebb papírmunka önmagában is vonzóvá teszi a rendszer használatát. Az adókedvezmények és a hozamok lehetősége pedig további ösztönzőt jelenthet a pénztárak felé történő rendszeres befizetésekhez, ezzel is támogatva egészségügyi és pénzügyi jólétünket.

Az egészségpénztári kártyák, különösen azok, amelyek összekapcsolhatók a bankkártyánkkal, a jövő úttörői lehetnek az egészségügyi finanszírozás terén. Ezek a megoldások hozzájárulnak egy olyan rendszer kialakításához, amely egyensúlyt teremt a pénzügyi hatékonyság és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés között. Ahogy tovább fejlődik a technológia és a pénzügyi innovációk, várhatóan még több lehetőség nyílik meg előttünk az egészségpénztári rendszerek terén, lehetővé téve számunkra, hogy még jobban kihasználjuk ezeket az előnyöket.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kolonoszkópia előkészületek: ilyen ételeket ne egyen vastagbéltükrözés előtt!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

egészségpénztár

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához