Ezeket látta már?

Meghalt az Életrevalók című filmet ihlető arisztokrata, Philippe Pozzo di Borgo

Philippe Pozzo di Borgo, életrevalók, sztár, film

20 éve, siklóernyős balesetben nyaktól lefelé lebénult, később otthoni ápolója segítségével gyógyult ki a depressziójából - kettejük története ihlette az Életrevalókat.

72 éves korában elhunyt Philippe Pozzo di Borgo francia üzletember, akinek az élete ihlette az Életrevalók című nagy sikerű filmet - közölték a vígjáték rendezői péntek este az AFP francia hírügynökséggel.

A 2011-ben készült film egy baleset folytán teljesen megbénult párizsi arisztokrata igaz történetén alapul, akinek a sorsát teljesen megváltoztatja új gondozója, aki kilátástalanul hátrányos helyzete dacára talpraesettségével és humanitásával visszaadja a férfi életkedvét. A bénulás miatt kerekesszékbe kényszerült milliárdos és a segítségére felvett börtönviselt fekete férfi barátságának történetéből The Upside címmel egy amerikai változat is készült 2019-ben.

Az 1951. február 14-én Tuniszban született Philippe Pozzo di Borgo egy korzikai nemesi családból származott, a Champagne Pommery pezsgőház igazgatója volt, mielőtt 1993-ban siklóernyőzés közben történt balesete következtében nyaktól lefelé lebénult. A 2001-ben publikált Második nekifutás című regényében írta meg valószerűtlen találkozását a fiatal, külvárosi arab bevándorlóval, Abdel Yasmin Sellou-val, akivel éveken át egymás támaszai lettek. Az arisztokrata a bevándorló otthoni ápolója segítségével gyógyult meg a depressziójából.

Philippe Pozzo Di Borgo és az ápolója, Abdel Sellou 2011-ben az Életrevalók premierjén Philippe Pozzo Di Borgo és az ápolója, Abdel Sellou 2011-ben az Életrevalók premierjén Forrás: Getty

Eric Toledano - aki Olivier Nakache-sal közösen rendezte az Életrevalókat - az AFP-nek elmondta: Philippe Pozzo di Borgo a marokkói Marakesben halt meg csütörtök este.

Halála ledöbbentett, de főleg hatalmas szomorúsággal töltött el, mert a barátságunk hihetetlenül hosszú volt.

- mondta a rendező.

A Francois Cluzet és Omar Sy főszereplésével készült kultuszfilmmé vált alkotást Franciaországban csaknem 20 millióan látták a mozikban. A vígjátékot 50 országban mutatták be, hatalmas sikerrel söpört végig egész Európán, mielőtt elkészült az amerikai változata Bryan Cranstonnal és Kevin Harttal.

Omar Sy a filmben nyújtott játékával elnyerte a legjobb férfi alakításért járó César-díjat, azóta az egyik legnépszerűbb színésznek számít hazájában.

Örökre a szívünkben maradsz.

- búcsúzott a filmsztár az Instagramon Philippe Pozzo di Borgótól.

Forrás: MTI