Ezeket látta már?

Már az ajtón kopogtat az új szuperbaktérium: ezeket kell tudni róla

fágterápia, szuperbaktérium, fülbetegség, szembetegség

Évi 10 millió ember halálával fenyeget 2050-re. Viszont a tudósoknak lehet egy megoldásuk.

Az utóbbi időben amerikai kutatók azonosítottak egy olyan szuperbaktériumot, amely teljesen ellenáll az eddig hatásosnak vélt antibiotikumokkal szemben. Az erre a baktériumtörzsre való immunizáltság komoly járványt vetít előre, de reményt kelt, hogy mégis sikerrel vehetik fel vele a harcot, mielőtt milliók pusztulnának el világszerte.

Az utóbbi években a fülfertőzések egyre gyakoribbá váltak

Egy amerikai nő esetében azonban a betegség olyan mértékűvé vált, hogy az eddig hatékony antibiotikum-kezelés sem hozott eredményt, mert a szervezete ellenállóvá vált ezekkel a gyógyszerekkel szemben.

Tavaly az orvosok felajánlották, hogy kezelik egy amerikai nő, Cynthia Horton fertőzését a természet egyik legrégebbi ragadozójával - apró háromlábú vírusokkal, melyeket baktériumfágoknak neveznek. Ezek a különleges vírusok arra lettek kialakítva, hogy megtalálják, megtámadják, és "elfogyasszák" a baktériumokat.

"Ezek a multirezisztens szuperbaktériumok hónapokig, évekig, néha évtizedekig krónikus fertőzéseket okozhatnak az emberekben. Döbbenetes, hogy ezek a baktériumok mennyire virulenssé válnak az idő múlásával" - mondta Dwayne Roach, a San Diego-i Állami Egyetem immunológus adjunktusa.

Mik ezek a "lények"?

A mikroszkopikus lények klinikai vizsgálatok során jelentősen meghosszabbították azoknak a betegeknek az életét, akik superbug-fertőzésben elhunytak. Ezen lényeket most az antibiotikum-rezisztencia növekvő problémájának potenciális megoldásaként alkalmazzák.

Az Egyesült Államokban évente több mint 2,8 millió esetben fordul elő antimikrobiális rezisztens fertőzés. Az orvosok szerint az ilyen típusú fertőzések komoly globális egészségügyi fenyegetést jelentenek, hiszen a 2019-es statisztikák szerint világszerte összesen 5 millió ember vesztette életét az Egyesült Államok Betegségmegelőzési Központja szerint.

"Becslések szerint 2050-re évente 10 millió ember fog meghalni egy szuperbaktérium-fertőzésben" - mondta Steffanie Strathdee, az UC San Diego-i Orvostudományi Egyetem Innovatív Fágalkalmazások és Terápiák Központjának (IPATH) társigazgatója.

Horton más megoldásokat keresett visszatérő fülfertőzéseire. A gyógyszerrezisztens baktériumok mintáit a pennsylvaniai orvosi rendelőből az UC San Diego IPATH-jába szállították abban a reményben, hogy az ottani szakemberek megtalálják a megfelelő kezelést.

Amit azonban a tudósok ezután felfedeztek, váratlan volt

A nő füléből kitenyésztett baktériumok tökéletesen illeszkedtek egy ritka szuperbaktériumhoz. Hirtelen a problémájának megoldása új értelmet nyert. A tudósok egy olyan szuperbaktériumra bukkantak, amely sokaknál az egyes szemcsepp márkájának és a műkönny használatának eredményeként alakult ki.

Tartós és fertőző

2022 májusában antibiotikum-rezisztens szemfertőzések súlyos esetei kezdtek megjelenni. Az amerikai közegészségügyi hivatal, a CDC januárban már 11 államban legalább 50 betegnél jelentett szuperbaktérium-fertőzést, mely a tartósítószermentes műkönny használatával kapcsolatos volt. 2023 májusára a járvány 18 államra terjedt ki, négy ember vesztette életét, 14 látásvesztést szenvedett, és több tucat további fertőzés alakult ki a test más részein.

"A betegeknek csak egy töredéke jelentkezett szemfertőzéssel, ami hihetetlenül megnehezítette a járvány megoldását. Láttuk, hogy a szervezet által kolonizált embereknél hónapokkal később húgyúti vagy légúti fertőzések alakultak ki, annak ellenére, hogy már nem használták ezeket a cseppeket. Az egyik beteg átadta a fertőzést másoknak az egészségügyi intézményben" - mondta Dr. Maroya Walters epidemiológus.

A CDC arról számolt be, hogy egy ritka, gyógyszerrezisztens Pseudomonas aeruginosa törzs került elő, amelyet korábban nem azonosítottak az Egyesült Államokban. Cynthia Horton esetében a baktériumok ugyanazt a törzset mutatták ki a füléből, mint amit a járvány során azonosítottak. Az IPATH tudósai azonnal beavatkoztak, és több mint egy tucat fágot azonosítottak, amelyek hatékonyan támadták meg a kórokozót. A CDC tudósai pedig felvetették a szuperbaktérium fágkezelés lehetőségét a következő kutatásukban.

"Felvetette bennünk azt az ötletet, hogy amikor olyan járvány van, amelyet ilyen korlátozott kezelési lehetőségekkel rendelkező baktériumok okoznak, akkor vajon gondolkodnunk kell ezeken az alternatív terápiákon?" – mondta Walters.

Az evolúció során a baktériumoknak természetes ellenségei is kialakultak

Bakteriofágok, vagyis a vírusok, amelyek kifejezetten arra vannak genetikailag programozva, hogy keresési és megsemmisítési küldetéseik során megtámadják a baktériumokat. A "Terminátor" mikrovilágában minden fágkészletet egyedileg terveztek egy adott típusú kórokozó megtalálására, megtámadására és felfalására.

"Minden baktériumfajnak, vagy akár a benne lévő genotípusoknak is lehet egy teljes repertoárja a fágokból, amelyek megtámadják, sokféle módszert alkalmazva a baktériumsejtbe való belépésre és gyengítésre" - mondta Paul Turner, a Yale Egyetem ökológia és evolúciós biológia professzora.

A baktériumok a fágok támadásának elhárítására különböző manővereket alkalmaznak, például levetik külső héjukat, hogy megszüntessék azokat a dokkoló portokat, amelyeken keresztül a fág belép, pusztít, és végül a baktériumot darabokra szaggatja. Ez kedvező hír lehet, mert a frissen felfedezett baktériumok elveszíthetik antibiotikum-rezisztenciájukat, és ismét sebezhetővé válhatnak a megsemmisítő fágokkal szemben. Azonban ha a fág kikerüli ezt a védelmi mechanizmust, már nem képes további harcra.

A siker maximalizálása érdekében a szakemberek különféle fágokat keresnek, hogy megbirkózzanak egy különösen csúnya szuperbaktériummal - időnként mikroszkopikus harcosok koktélját hozva létre, amelyek remélhetőleg folytathatják a támadást, ha semlegesítik őket. Az egyik ilyen koktél olyan fágot tartalmazott, amely

"annyira megijesztette a baktériumokat, hogy leejtette a külső kapszuláját" - mondta Strathdee.

Fág terápia 3.0

Jelenleg klinikai vizsgálatok folynak a fágok hatékonyságának tesztelésére, különféle tartós és visszatérő fertőzések ellen, mint például húgyúti fertőzések, krónikus székrekedés, ízületi fertőzések, diabéteszes lábfekélyek, mandulagyulladás és cisztás fibrózis. A cisztás fibrózis esetében, ahol gyakoriak a gyógyszerrezisztens Pseudomonas aeruginosa különböző törzsei okozta krónikus fertőzések, a fágok potenciális kezelési lehetőséget kínálhatnak.

Számos laboratórium folytat kutatásokat a fágok könyvtáraiban, amelyek a természetből származó hatékony törzseket tartalmazzák bizonyos kórokozók ellen. Texasban egy új létesítmény még egy lépéssel tovább megy, mivel laboratóriumi körülmények között fágokat állít elő, ezzel felgyorsítva az evolúciót.

Ahelyett, hogy csak új fágokat szereznénk be a környezetből, van egy bioreaktorunk, amely valós időben több milliárd fágot hoz létre. Ezeknek a fágoknak a többsége nem lesz aktív a gyógyszerrezisztens baktériumok ellen, de egy bizonyos ponton lesz egy ritka változat, amelyet úgymond arra képeztek ki, hogy megtámadja a rezisztens baktériumokat, és ezt hozzáadjuk az arzenálunkhoz

- mondta Anthony Maresso, a houstoni Baylor College of Medicine docense.

Maresso laboratóriuma tavaly publikált egy tanulmányt 12 beteg kezeléséről az egyes betegek egyedi baktériumprofiljához igazított fágokkal. Minősített siker volt: öt betegnél sikerült felszámolni az antibiotikum-rezisztens baktériumokat, míg több további betegnél javulás mutatkozott.

A genetikailag módosított fágok lehetővé tennék a tudósok számára, hogy minden egyes ember antibiotikum-rezisztens kórokozóinak egyedi keverékét célozzák meg ahelyett, hogy a szennyvízben, lápokban, tavakban, hajók medrében és más elsődleges baktériumok szaporodási helyén keresnék, hogy megtalálják a megfelelő fágot a munkához.

A „fágkönyvtárak” mellett a géntechnológia is kulcsfontosságú a fágok tömegesen történő kiürítéséhez, szélesebb körű terjesztéséhez. Oroszországban és Georgiában, ahol a fágterápiát évtizedek óta használják, a betegek fág koktélokat vásárolhatnak a gyógyszertárakban.

"Ha a fágokat fel lehetne használni egy baktériumpopuláció "dekolonizálására" egy magas kockázatú személyen belül, a betegek valóban csökkenthetnék a fertőzés kialakulásának és másokra való terjedésének valószínűségét. A probléma az, hogy amikor a betegek fertőződnek ezekkel a gyógyszerrezisztens baktériumokkal, akkor a kezelés után is hordozhatják ezt a szervezetet a testükben vagy a testükön. Nem mutatják betegség jeleit vagy tüneteit, de újra fertőzést kaphatnak, és átadhatják a baktériumokat más embereknek is" - mondta Walters.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szemviszketés ellen ezeket a praktikákat vesse be!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szembetegség

Forrás: CNN
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához