Ezeket látta már?

Ezt az egyet kéri karácsonyra a kormánytól a gyógyszeripar

gyógyszeripar extraprofitadó gyógyszerszektor MAGYOSZ

Tavaly karácsonykor extraprofitadót kapott a szektor - idén valami mást kér.

Új és friss lendületre van szüksége a gyógyszeriparnak, amit a szektorral együttműködve lehet létrehozni, mondta egy videóüzenetben küldött nyitóbeszédében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a hazai gyógyszerszektor, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) konferenciáján.

A hazai kutatás-fejlesztésre fordított összegek 20 százalékát a gyógyszeripar adja, és hangsúlyozta a V4 országok között egyedül Magyarországon pozitív az ágazat külkereskedelmi mérlege, ez egyébként 2022-ben meghaladta az 1,3 milliárd eurót is.

Ezt kéri a MAGYOSZ

A gyógyszeripart is sújtó extraprofitadóval kapcsolatban Nagy Ádám, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta, 2024-ben lehetőséget lát arra, hogy az extraprofitadóról szóló szabályozást újra tárgyalják. Az adót 2023. decemberében karácsony előtt kapták a cégek, és a jelenlegi szabályok szerint 2024. decemberéig van hatályban. A MAGYOSZ azt kéri a kormánytól, hogy idén más karácsonyi ajándékkal "kedveskedjen" a kormány: garanciát kérnek arra, hogy 2024 év végétől a kormány kivezeti a különadót.

A hazai gyógyszeripar szereplői szerint az iparágban az adó miatt gyógyszeripari beruházások maradtak el, a kkv-k a kutatási és fejlesztési költségeiket vágták vissza.

Az elmúlt években még az ág is húzza a szektort

Greskovits Dávid, a MAGYOSZ elnöke szerint a szektor folyamatos gondokkal szembesül, megemlítette a szerializációt, a gyógyszerazonosítás bevezetését, ami miatt 20 milliárd forint beruházási költséggel szembesültek a gyártók, majd a pandémia kihívásai után kitört az orosz-ukrán háború, drágultak a szállítási és nyersanyag költségek, ezek az utóbbi években történt események évről évre rendkívüli helyzet elé állítják a gyógyszeripart.

Jön az új iparstratéga

Már körvonalazódik Magyarország új iparstratégiai programja, ami 2030-ig fogalmazza meg a teendőket, ebben a projektben pedig fontos szerepet kap az egészségipar is - mondta Túri Anikó, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára. A gyógyszeriparral kapcsolatban felidézte: 2006 és 2023 között 14 gyógyszeripari nagy beruházás történt, amit 18 milliárd forinttal támogattak a költségvetésből, az elmúlt évben 5 milliárd forintot fordítottak a szektorra.

A gyógyszerhiányok ellátási gondokat hoznak

Inflációval, emelkedő bérekkel, növekvő adóterhekkel szembesültek a gyártók - mutatott rá a generikus piac problémáira Jelena Livsica, a Teva Gyógyszergyár kereskedelmi vezérigazgatója. Mint mondta, a generikus gyógyszerek fenntartása veszélyben van, ennek a következménye, hogy egyes gyártók készítményeket vonnak ki a piacról, ami ellátási problémákhoz vezet.

Vasba és acél helyett jobb ebbe fektetni

Európa legnagyobb tőzsdei cége idén szeptembertől a Novo Nordisk. A dán gyógyszercég sikerének a titka, rengeteget fektetnek a tudásexportba - hívta fel figyelmet Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója, aki szerint a vas és acél országának az építése hígítja a hazai gazdaságot, nő az eszközállomány, de nem nő a hozzáadott érték. Meglátása szerint a tudásexportra kellene nagyobb hangsúlyt helyezni.

Európa szerepe erős a gyógyszeriparban, de India, Kína, és Japán kétszer olyan gyorsan emelkedik, mint az európai piac, mondta Rónay Tamás, a Sanofi vezérigazgatója. Európa nem dőlhet hátra, Magyarországon a gyógyszergyártóknak az a célja, hogy a versenyképesség és az innováció felgyorsuljon minél hamarabb.

A V4-ek között Lengyelország és Magyarország a két vezető állam a gyógyszeriparban, Csehország és Szlovákia harmadik és negyedik helyen áll. Meg kell találni azokat a kitörési pontokat, ami Magyarországot globális pozícióba helyezi. Ezek a kitörési pontok lehetnek többek között az új célzott beruházások támogatása, új kutatás-fejlesztési ösztönzők, és a természettudományos oktatás erősítése is. De korrekciós mechanizmusra is szükség van, áremelés kell elérni a gyógyszercégeknek, és akkor az exportárak is emelkedhetnek.

Magyarország legversenyképesebb iparága a gyógyszeripar, globálisan is megállja a helyét, mondta Poroszlai Csaba, az Egis Gyógyszergyár vezérigazgatója.

Hamarosan új terápiák kapnak támogatást

A hazai kiadások 10,5 százalékát költjük egészségügyre, ennél többet csak társadalombiztosítási kiadásokra például nyugdíjra költenek a költségvetésből, mondta Bidló Judit, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára.

A költségvetésből a daganatos megbetegedésekre költik a legtöbbet, utóbbi készítményekre költött források emelkedett az elmúlt években, szemben a többi terápiás területen nem volt ilyen emelkedés.

Előadásában kitért arra is, hogy készül egy stratégiai gyógyszerlista, valamint hamarosan befogadnak több olyan készítményt, melyek megkapták az állami egészségbiztosítási támogatást, 62 új gyógyszer jelenik meg 38 terápiás területen.

Bővebben itt olvashat tovább.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Jelentős változások jönnek az egészségügyben!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

egészségügy

Forrás: Economix
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához