Ezeket látta már?

Egyes hajkiegyenesítők veseelégtelenséget okozhatnak - egy pórult jár nő esete kapcsán derült ki

hajkiegyenesítő glioxilsav vesekárosodás

A fiatal nőnél egy hajkiegyenesítő termék okozhatta az elszenvedett vesekárosodását.

A hajkiegyenesítő termékekben található glioxilsav használata hozzájárulhat a kalcium-oxalát kristályok felhalmozódásához a vesékben, ami növeli az akut veseelégtelenség kockázatát – írja az otszonline.hu.

Miután egy fiatal nő esetén feltételezték, hogy több epizódos vesekárosodásának oka egy hajkiegyenesítő termék, egy francia kutatócsoport állatokon tesztelte a gyanúba kevert kozmetikumot.

Dr. Emmanuel Letavernier, a párizsi Tenon Kórház nefrológusa szerint az eredmények egyértelműek voltak: az egerekben már 24 órán belül rendkívül súlyos akut veseelégtelenség alakult ki a hajegyenesítő krém alkalmazása után, és a szövetmintavételek során kalcium-oxalát kristályokat mutattak ki az összes vesetubulusban.

Az eredményekről értesítették a francia Élelmiszer-, Környezetvédelmi és Munkahelyi Egészségvédelmi és Biztonsági Ügynökség illetékes osztályait, akik figyelembe véve a glikoxilsav helyi alkalmazásának potenciális nefrotoxicitását, azt javasolják, hogy a felhasználók kerüljék azokat a termékeket, amelyek ezt a vegyületet tartalmazzák. Ráadásul, a The New England Journal of Medicine-ben megjelent levelükben közvetlenül a termékek forgalomból való kivonását is javasolták.

Ezzel akarják kiváltani a formaldehidet

A glikoxilsav mostanában került bizonyos kozmetikai termékekbe, mint például samponok, hajformázókrémek és hajkiegyenesítők, gyakran a formaldehid irritáló és potenciálisan rákkeltő hatásának helyettesítésére. A glikoxilsavat dicsérik simító tulajdonságai miatt, de érdemes elkerülni a fejbőrrel való érintkezését. Kutatók országos felmérést terveznek az ilyen termékek vesekárosító hatásainak vizsgálatára. Az aggodalomra ad okot az is, hogy sokan panaszkodtak fejbőrirritációra és hányingerre a fodrászszalonból való távozás után.

Hasonló eseteket már dokumentáltak a szakirodalomban. Egy izraeli kutatócsoport 26 olyan beteget írt le, akiket fodrászszalonokban végzett hajegyenesítés után akut vesekárosodás miatt kezeltek. A biopsziák kalcium-oxalát kristályokat mutattak ki a vesékben. Az izraeli kutatók a számos kozmetikai termékben (köztük a hajegyenesítőkben) fellelhető glikolsav hatására gyanakodtak, azonban gyanújukra nem találtak bizonyítékot.

Mi a helyzet a glikolsavval?

A francia klinikai eset egy 26 éves nőről számolt be, akinél három alkalommal alakult ki akut vesekárosodás egy éven belül. Mindegyik esetet egy marseille-i fodrászatban végzett hajegyenesítés előzte meg. A beteg égő érzést tapasztalt a kezelés alatt, majd fejbőrirritáció, hányás, hasmenés, láz és hátfájás jelentkezett. A vizsgálatok magas plazma-kreatininszintet mutattak ki, jelezve a veseelégtelenséget. CT-vizsgálat nem mutatott húgyúti elzáródásra utaló jeleket, bár volt egy kis veseköve. A vizeletvizsgálatok leukociták és vér jelenlétét mutatták, de proteinuria vagy húgyúti fertőzés nem volt kimutatható.

A vesefunkció minden epizód után gyorsan helyreállt, de az ismétlődő akut veseelégtelenség hosszú távon krónikus veseelégtelenség kockázatát hordozza. A kutatók megszerezték a fodrászatban használt hajegyenesítő krémet, amely jelentős mennyiségű giloxilsavat tartalmazott, de glikolsavat nem.

Krónikus veseelégtelenség kialakulása

A lehetséges nefrotoxikus hatások feltárása érdekében 10 egéren végeztek vizsgálatot. Az állatokat két csoportra osztották: az egyik csoportnál a glikoxilsavat tartalmazó terméket helyileg alkalmazták, míg a másik csoportnál (kontrollcsoport) csak egy aktív termék nélküli gélt kentek a bőrre.

A termékkel kezelt egerek vizeletében oxalátkristályok jelentek meg, míg a kontrollcsoportban lévő egereknél nem. A vizsgálat megerősítette a kalcium-oxalát lerakódások jelenlétét a vesékben. A glikoxilsavnak való kitettség után a plazma kreatininszintje jelentősen megemelkedett. A glikoxilsav a bőrön keresztül gyorsan átalakul glikoxiláttá a vérben. A májban és más szervekben a glioxilát oxaláttá metabolizálódik, ami kalcium-oxalát kristályokat képez a vizeletben lévő kalciummal reagálva.

Az akut veseelégtelenséget okozó túlzott kalcium-oxalátkristályok általában ritka állapotokban fordulnak elő, például a primer hiperoxaluriában, ami egy májanyagcsere-genetikai betegség, vagy az enterális hiperoxaluriában, amelynek egyik oka, hogy a bélfal áteresztőképessége megnövekszik bizonyos növényekben található oxalátokkal szemben.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi tesz jót a hajnak? Attól függ, milyenek a tincsei!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

haj

Forrás: otszonline
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához