Ezeket látta már?

Veseelégtelenség: valami szó szerint útban van, amikor ez a tünet jelentkezik

vese, veseelégtelenség, veseprobléma, fájdalom

Az ok nélküli, ismeretlen eredetű fájdalom, és a has duzzanata is intő jel lehet.

A csökkentett folyadékbevitelen túl akár betegség, vagy bizonyos gyógyszerek szedése is okozhat túl kevés vizeletet. Melyek a leggyakoribb okok, és mikor érdemes orvoshoz fordulni?

A problémát dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa járta körbe. Érdemes tudni, hogy két állapotot különböztetünk meg attól függően, hogy 24 óra alatt mennyi vizeletet “termel” a testünk. Az egyik ilyen állapot az oliguria, erről akkor beszélhetünk, ha a napi vizeletünk mennyisége kevesebb 500 milliliternél. A másik állapot az anuria, ami akkor áll fenn, ha 24 óra leforgása alatt kevesebb, mint 100 milliliter vizelet képződik a testünkben. De mi állhat a csökkent vizeletmennyiség hátterében?

Egyszerűen nem iszunk eleget

Dehidratációról akkor beszélhetünk, ha túl keveset iszunk, vagy a folyadék túl gyorsan kiürül a szervezetünkből, például hányás vagy hasmenés miatt. Ilyenkor a vese megpróbálja megőrizni a test folyadékkészletét, ezért visszaszorítja a vizelést. Különösen a gyerekeknél és az időseknél fontos, hogy ilyen helyzetben folyamatosan gondoskodjunk a folyadék pótlásáról, súlyosabb esetben pedig a só- és ásványi anyag pótlásról is.

Valami útban van

A kiszáradáson túl gyakori oka a csökkent vizeletürítésnek az, ha valami akadályozza a folyamatot. Ennek hátterében fizikai és funkcionális akadályok is lehetnek. Ilyen gát lehet például a vesekő, a prosztata megnagyobbodása, bizonyos veleszületett, vagy műtét miatt kialakult anatómiai rendellenesség, illetve a daganatok is.

Néhány esetben a húgyúti traktus blokkjai megtévesztő tünetekkel jelentkeznek, mint például a láz és hányás, ez megnehezíti a pontos diagnózis felállítását. A hasi duzzanat, és az ok nélküli fájdalom viszont mindenképpen olyan jelnek számít, amivel orvoshoz kell fordulni. Ha ezt tapasztaljuk, először telefonon keressük fel az orvosunkat!

hasfájás Az ok nélküli, ismeretlen eredetű fájdalom, és a has duzzanata intő jel lehet! Forrás: gettyimages.com

Fertőzés, esetleg trauma is okozhatja

A fertőzések, vagy a nagy vérveszteséggel járó traumák sokkot okoznak a szervezetnek. Ennek hatására kevesebb vér jut a szervekbe, így a vesébe is, ez pedig ellehetetlenítheti a vizelést. A sokk természetesen olyan állapot, ami azonnali orvosi ellátást igényel!

A gyógyszerekre is érdemes odafigyelni

Egyes gyógyszerek okozhatják a vizelet mennyiségének csökkenését, ami azonban veszélyeztetheti a vesét. A leggyakrabban ezek a gyógyszerek nem szteroid gyulladáscsökkentők, vérnyomáscsökkentőként használt ACE-gátlók, bizonyos kontrasztanyagok, de egyes antibiotikumok is kiválthatnak ilyet. Mindenkinek, aki ilyen gyógyszeres kezelésre szorul, nagyon oda kell figyelnie arra, hogy elég folyadékot juttasson a szervezetébe! Azoknak pedig, akik valamilyen veseműködésre vonatkozó rizikófaktorral élnek, például cukorbetegek, folyamatos orvosi ellenőrzés szükséges.

Az egyik legsúlyosabb ok a veseelégtelenség lehet

A veseelégtelenség súlyos kórállapot, de szerencsére ritkán áll a csökkent vizeletürítés mögött. E tekintetben azok a veszélyeztettek, akik például krónikus vesebetegséggel élnek, vagy valamilyen akut veseproblémájuk van. Ezeket a betegeket igen gyakran kell monitorozni, és szükség esetén meg kell kezdeni a kezelésüket.

Mikor kell orvoshoz menni?

Ha tudjuk, hogy mi miatt kevesebb a vizeletünk a szokásosnál (például lázasak vagyunk, vagy nem iszunk eleget), akkor nem szükséges orvoshoz fordulni, elég jobban odafigyelni arra, hogy növeljük a folyadékbevitelt. Viszont ha hosszabb ideig fennáll a probléma, esetleg más tünetünk is van, akkor mindenképpen érdemes először telefonon konzultálni az orvosunkkal.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Áttétes vesedaganat: ha ezeket a tüneteket tapasztalja, már nagy lehet a baj

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#veserák

Forrás: Urológiai Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához