Ezeket látta már?

ÚJRAÉLESZTÉS VILÁGNAPJA (World Restart a Heart Day)

Hirtelen szívhalál: ezért tartott flashmobot a NAV a Keletinél

hirtelen szívhalál ellen újraélesztés flashmob NAV Keleti

Mindenkinek érdemes elsajátítania a laikus újraélesztés technikáját, ha még nem tette!

Október 16. szerte a világon az Újraélesztés Világnapja, másként: az Újraélesztés Nemzetközi Napja, 2013 óta. Az Európai Újraélesztési Társaság (European Resuscitation Council) felhívására minden év október 16-án kerül megrendezésre a World Restart a Heart Day, mely kampányt hirdet az életért!

A kampány a laikus újraélesztés fontosságára hívja fel a figyelmet, arra, hogy mindenki képes elsajátítani és szükség esetén alkalmazni a laikus újraélesztés technikáját, és ezzel életet menteni.

Magyarországon évente 27 ezer esetben (Magyar Kardiológusok Társasága (Hungarian Society of Cardiology) 2022. február) következik be hirtelen szívhalál, ami napi bontásban 70 így bekövetkező halálesetet jelent.

A magas halálozás oka, hogy a legtöbben még midig nem kapnak azonnali segítséget, márpedig 3-5 percen belül kell elkezdeni az újraélesztést ahhoz, hogy a mentők kiérkezéség fenn lehessen tartani a keringést. Ha a keringés leáll, a szervek nem jutnak oxigénhez, a beteg újraélesztés nélkül meghal. Minden, újraélesztés nélkül eltelt perccel 10 %-kal csökken az esély az életben maradásra, mivel 3-5 perc után elkezdődik az agy károsodásának folyamata.

Az Országos Mentőszolgálat időről-időre szervez újraélesztési gyakorlatokat laikusok számára, melyhez a Vízimentők és a Légimentők is gyakorta csatlakoznak - sőt, idén még a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is megmozdult az újraélesztés népszerűsítése érdkében.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Infarktus az utcán: hogyan lehet jól segíteni?

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

újraélesztés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához