Ezeket látta már?

Jön az ítéletidő: jégesővel, szélrohamokkal, felhőszakadással érkezik a lehűlés

zivatar, eső

Ha a hétvégére strandolást, kirándulást tervezett, nincs jó hírünk. Mutatjuk, az ország mely részeit éri el először a hidegfront.

Az OMSZ honlapján figyelmeztet a pénteken érkező hidegfrontra, és az azt kísérő heves zivatarokra. Délutántól - jelentős bizonytalanság mellett - a Dunántúlon és a középső országrészben szórványosan már megjelennek zivatarok, heves zivatarok. A zivatarokhoz lokálisan károkozó szélroham (~ 90-120 km/h, egy-egy helyen ennél erősebb lökés sem kizárt), illetve jégeső (ált. 2-4 cm, néhol akár > 5 cm jégátmérő), esetleg felhőszakadás (>30 mm) is társulhat.

Ezt követően, este a hidegfront érkeztével a zivatarok várhatóan rendszerbe szerveződnek, így a fent említett kísérőjelenségek a Dunántúlon és az ország középső sávjában már kiterjedten is előfordulhatnak. A pénteki heves zivatarok számosságát, térbeli előfordulását tekintve még jelentős a bizonytalanság, az időjárási helyzet függvényében a piros riasztási fokozat kiadása sem zárható ki.

Az éjszaka második felétől egyre inkább a felhőszakadás (ált. 30-50 mm, néhol > 50 mm) lehet a fő veszélyforrás.

Szombat napközben több hullámban, több helyen várhatóak zivatarok legkisebb eséllyel az északkeleti megyékben. A zivatarokat a felhőszakadás (ált. 30-50 mm, néhol > 50 mm) mellett helyenként viharos szél (60-80 km/h) és jégeső (ált. 1-3 cm) kísérheti.

Pénteken nyugat felől ugyan mérséklődni kezd a hőség, de még továbbra is nagy területen fordulhat elő 27, míg az Alföld délkeleti területein 29 fok körüli napi átlaghőmérséklet. Szombaton az ország északkeleti, keleti megyéiben még 25, 26 fok közelében alakulhat a napi középhőmérséklet.

Olvasson tovább! Tüdőembóliát és szívinfarktust is okozhat a hidegfront

Az OMSZ 10:20-kor frissített térképén a következő területekre adott ki riasztást:

Riasztás Riasztás Forrás: OMSZ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: OMSZ