Ezeket látta már?

Készüljön, tovább emelkedhet a nyugdíjkorhatár Magyarországon

nyugdíj

Aki korábban akar majd nyugdíjba menni, azt szankcionálnák a tervek szerint.

A brüsszeli döntésekkel összefüggő, Magyarország 9 pontos helyreállítási tervéből az derül ki, hogy a nyugdíjrendszerhez is hozzá fognak nyúlni - írj az Portfolio

A reformnak az a célja, hogy a magyar nyugdíjrendszert közép- és hosszú távon is fentartható legyen. Többek között a munkával töltött életszakaszok meghosszabbítására törekednek majd a törvényes nyugdíjkorhatárnak a várható élettartamhoz való kötésével és a tényleges nyugdíjkorhatár emelésével. Aki korábban akar majd nyugdíjba menni, azt szankcionálnák, miközben kiegyenlítenék a nyugdíjak közötti eltéréseket. A 9 pontos helyreállítási terv első pontja magában foglalja a nyugdíjreformot is, ami 4 elemből fog állni:

Felállítanak egy független nemzetközi szakértői csoportot, ami megvizsgálja, hogyan lehet a magyar nyugdíjrendszert hosszú távon fenntartani, és konkrét javaslatokat terjeszt elő, ezután a kormány kidolgoz egy, a nyugdíjrendszer módosítására vonatkozó szakpolitikai javaslatot (ezt egyeztetnie kell a szociális és gazdasági partnerekkel és más érdekelt felekkel), és nyilvános konzultációra kell bocsátania. Majd egy részletes hatásvizsgálatnak kell következnie, ami bemutatja, hogy a jogalkotási javaslat hogyan biztosítja a nyugdíjrendszer hosszú távú költségvetési fenntarthatóságát. A jogszabálynak 2025.03.31-én kell hatályba lépnie.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához