Ezeket látta már?

Jelzett a csengő: újszülöttet találtak a szolnoki babamentő inkubátorban

koraszülött, inkubátor, babamentő

Megszólalt a csengő, egy egészséges kisbabát találtak a babamentő inkubátorban.

A Hetényi Géza Kórház csengője szombaton este fél kilenc előtt jelzett a dolgozóknak, akik egy koraszülött gyermeket találtak az inkubátorban.

A kisfiú a Máté nevet kapta

Teljesen egészséges, megfelelően táplálkozik és az életfunkciói is tökéletesek.

A kórház megkezdte a hivatalos gyámügyi eljárást, hogy a gyermek sorsa mielőbb rendeződjön. A szolnokihoz hasonló babamentő inkubátor az ország minden vármegye székhelyén üzemel.

„Megszólalt a babamentő inkubátor jelzője a portán, azonnal értesítették az ügyeletes orvost, és a nővérekkel együtt lejöttek. Itt találtak egy éretlen, 34-35 hetes koraszülöttet, aki 2 kiló 6 deka volt, kisfiú, Máté, és a külső vizsgálatok alapján tejesen egészséges, rózsás bőrszínű volt, nem volt lehűlve. A köldökcsonk alapján nem azon a napon született, már kezdett leszáradni, de hála istennek, fertőzés nem alakult ki. Az osztályra fölvitték, ott meleg inkubátorba tették, és elvégezték az alapvető vizsgálatokat” – mondta az M1 Hiradónak Berdó Éva főorvos.

A babamentő inkubátorok használata

A „babamentő” szó arra utal, hogy ez a teljesen titkos örökbeadási lehetőség valószínűsíthetően az egyébként nem kívánt, titkolt terhességből származó gyermekek életét menti meg – akik az inkubátorok nélkül csecsemőgyilkosság vagy sorsára hagyás áldozatául eshetnének. Így a babamentő inkubátornak életmentő funkciója is van, hiszen szüleik nagy valószínűséggel nem vállalnák az örökbeadás menetének hivatalos formáját.

A szülők többsége egyébként nem szeretne lemondani a gyermekéről, azonban amikor szembesülnek a nehézségekkel (esetleg megbélyegzéssel), gyakran mégis úgy döntenek, hogy a gyermek számára ez a legjobb megoldás. Ilyen esetben gyakoribb a nyílt örökbeadás. Azonban ha a gyermekvállalással járó nehézségek már a teherbe esés körüli időszakban is jelen vannak, a terhesség titkolása miatt a gyermek elhagyása tűnhet a válságos helyzetbe került anya számára az egyetlen opciónak.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kenguru módszer: így működik a terápia a koraszülött gyermekes családokban

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

koraszülött

Forrás: híradó.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához