Ezeket látta már?

World Liver Day – A máj világnapja

Másfél milliárd krónikus májbeteg él a Földön - a magyarok a 4. helyen álltak

krónikus májbeteg máj világnap zsírmáj

A májbetegek növekvő aránya és az ezzel járó egyre nagyobb népegészségügyi problémák, valamint költségterhek indokolják, hogy az idei évben először a különböző kontinensek májbetegségekkel foglalkozó szervezetei meghirdessék a „World Liver Day” programot.

A krónikus májbetegek száma eléri a 1.5 milliárdot!

  • 2 millió ember hal meg évente májbetegség következtében világszerte
  • A májzsugor a 11. leggyakoribb halálok a világon
  • Magyarországon 2022-ben a krónikus betegségek okozta halálozásban a halálokok között a májbetegségek a 4. helyen álltak!

A leggyakoribb májbetegség napjainkban az anyagcsere betegségekkel összefüggő zsírmáj betegség. A világ lakosságának egyharmadát érinti és arányának növekedése összefüggést mutat a kövérséggel és a cukorbetegséggel. Egészséges életmóddal, megfelelő táplálkozással és testmozgással a betegség megelőzhető.

A hepatitis-C vírus (HCV) fertőzöttek számát a világon 71 millióra, Magyarországon 20 000-re becsüljük. A legújabb vírus-ellenes szerekkel a HCV fertőzés gyógyíthatóvá vált. Fő probléma, hogy a fertőzöttek 2/3-a nem tud betegségéről. A vírushepatitisek okozta szövődmények és halálesetek száma korai felismeréssel, a rizikócsoportok kiterjesztett szűrésével és időben elkezdett kezeléssel csökkenthető.

2016-ban a WHO célul tűzte ki 2030-ra az új fertőzések számának 90%-os, a betegséghez társuló halálozás 65%-os csökkentését. 2018-ban ezért alakult meg hazánkban a Nemzeti Hepatitis Bizottság, melynek feladata a Nemzeti Hepatitis Program keretében a fenti célok sikeres végrehajtásának megszervezése.

A májrák aránya évről-évre nő, 2020-ban több, mint 900.000 ember halálát okozta világszerte. Kialakulásában a környezeti tényezők mellett a zsírmáj, az alkoholos májbetegségek és a hepatitis B, C vírus okozta májbetegségek, májzsugorodás, az ezek talaján kialakult májelégtelenség, májtumor játszanak döntő szerepet.

Korai felismeréssel, az időben megkezdett hatékony kezeléssel jelentősen javítható a betegek túlélése. Időben felismert esetekben a legújabb májsebészeti eljárások és a májtranszplantáció segíthetnek a betegek túlélésében, életminőségük javításában. Ennek kulcsa a májbetegségek és májzsugor korai felfedezése, a veszélyeztettek gondozásba vétele.

A Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika, valamint a Magyar Gasztroenterológiai Társaság támogatásával az MGT Hepatológiai Szekciója a „World Liver Day” alkalmából Magyarországon is szeretné a lakosság figyelmét felhívni a májbetegségek veszélyeire, a megelőzési lehetőségekre, valamint a szűrés, korai diagnózis és az időben megkezdett kezelés fontosságára.

A zsírmáj kialakulásának okai

Amikor a májsejtekben kis lipidburkokban zsírcseppek képződnek, zsírmájról beszélünk. A zsírmájat gyakran az alkoholfüggőség okozza, ekkor alkoholos zsírmáj a megnevezés. A másik típus a nem-alkoholos zsírmáj, ez a probléma a túlsúlyos, elhízott személyek közel 80%-át érinti.

További rizikófaktor lehet a 2-es típusú cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, a magas vérzsírszint, a PCOS, a pajzsmirigy-alulműködés, a hasnyálmirigy betegség, a felszívódási zavarok, és egyes gyógyszerek tartós alkalmazása. Speciális csoportot képez az akut terhességi zsírmáj, amely szerencsére igen ritka, ugyanis nagyon súlyos állapotot jelent, ami az anyát és a magzatot is veszélyezteti.

A kezelésében a sok esetben kapcsolódó állapotokat, például a magas vérnyomást és koleszterinszintet és a cukorbetegséget is meg kell célozni, valamint természetesen az emiatt kialakult következményeket is. A zsírmáj felfedezésekor a betegnek rendszeresen kell ellenőriztetnie az állapotát, amely a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálattal gyorsan, pontosan megtehető.

Mennyi alkohol káros?

A túlzott alkoholfogyasztás akut májgyulladáshoz, hosszú távon zsírmájhoz, májzsugorhoz és májrákhoz vezethet. Az ebből eredő májkárosodás súlyosságát az határozza meg, hogy milyen mennyiségben, milyen gyakran, mennyi ideig fogyaszt alkoholt az adott egyén. A rossz minőségű italok egyéb káros anyagokat is tartalmaznak. A nők mája érzékenyebb, ezért a korábbi ajánlások még napi egy egységnyi fogyasztást tartottak számukra nézve biztonságosnak, míg a férfiaknál két egységnyit. Ez annyit tesz:

  • férfiaknál naponta 60 gramm tiszta alkohol: 12 dl sör vagy 6 dl bor vagy 1,5 dl tömény‚
  • nőknél már naponta 20 gramm tiszta szesz: 4 dl sör vagy 2 dl bor vagy 1,2 dl tömény

A májbetegségek lehetséges okai, tünetei

Bár a máj meglehetősen nagy méretű szerv, nem mindig könnyű felismerni, hogy éppen az okozza az adott fájdalmat. Az októl függően a májtáji fájdalom megjelenhet a has középpontjában, a hátban, és akár a vállba is kisugározhat.

1. Vírusos májgyulladás

A vírusos májgyulladás három leggyakoribb típusa az hepatitisz A, - B, és – C, amelyeket különböző vírusok okoznak. A vele járó fájdalom a has jobb felső részében jelentkezik (ahol a máj helyezkedik el), további tünetek lehetnek a sötét színű vizelet, a bőrön, szemfehérjén mutatkozó sárgaság, a kimerültség, a hányás, hányinger.

2. Alkoholos májbetegség

A rendszeres, nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás miatt a máj mindenképpen károsodik. Az ebből fakadó fájdalom leginkább hasi diszkomfort érzetként jelentkezik és társulhat mellé fogyás, étvágycsökkenés, émelygés, gyengeség érzés, hőemelkedés.

3. Zsírmáj

Elsősorban az elhízás, másodsorban a cukorbetegség, a magas koleszterin tartalmú étrend és egyes betegségek hajlamosítanak nem-alkoholos zsírmáj kialakulására. Ez a betegség sokáig semmiféle panaszt nem okoz, később azonban a fáradtság mellett mutatkozhat jobb oldali és akár az egész hasra kiterjedő állandó tompa fájdalom.

4. Epekő

Az epekő, epekövek az esetek 80 százalékban nem okoznak gondot. Az esetek más részében ki-kiújuló puffadást, emésztési panasz mutatkozik, amivel nem feltétlenül fordulnak orvoshoz a betegek. Ha mégis görcs jelentkezik, az jellemzően zsíros, fűszeres, puffasztó étel elfogyasztása után fordul elő. Ilyenkor erős, jobb bordaív alatti, lapocka felé sugárzó hasi görcs, hányás jelentkezik, szövődmények esetén sárgaság, láz kíséretében.

5. Májtályog vagy ciszta

Baktérium, gomba és parazita is okozhat fertőzést a májban, ami miatt tályog, gennyes tasak alakulhat ki. Lehetséges, hogy ennek tünete a has jobb felső részének érzékenysége, amit esetleg láz, hidegrázás kísér, és az orvos a máj megnagyobbodását is kitapinthatja. A ciszták ezzel szemben folyadékkal teli tömlők, amelyek általában nem fertőzés következtében keletkeznek. Minél nagyobb egy ciszta, annál inkább okozhat hasi teltségérzetet. Ha egy ciszta vérezni kezd, az hirtelen komoly jobb oldali has- és vállfájdalommal is járhat.

6. Portális véna trombózis

A vérrögök bárhol megjelenhetnek a testben, és mindenképpen veszélyesnek számítanak. Amikor a trombózis a májban, az ún.vena portae-ban keletkezik, az hirtelen, erős jobb oldali hasfájdalommal, puffadással járhat, valamint sárgaság, hányás, hasmenés, láz is kísérheti.

7. Májsérülés

A máj egy baleset, esés vagy más trauma miatt is megsérülhet. Ha vérzik is, az hasfájdalommal és jobb oldali vállfájdalommal járhat, valamint természetesen a vérveszteség miatt sokk is kialakulhat.

8. Májdaganat

Szerencsére ritka betegségről van szó, amelynek veszélye abban is áll, hogy egészen a késői stádiumokig nem okoz tünetet. A májdaganat előrehaladott állapotában sem produkál jellegzetes panaszokat, ezért gyakran más problémákra gyanakodnak a szakemberek. Ha azonban rossz közérzet, étvágytalanság, émelygés, hányinger, hányás, fogyás, láz, sárgaság, ödémás végtagok, puffadt has és hasfájás jelentkezik, az mindenképpen kivizsgálást igényel.

9. Ritka betegségek

A Fitz-Hugh-Curtis szindróma főként nőknél fordul elő. A perihepatitisz, más néven Fitz-Hugh-Curtis szindróma, hirtelen vagy fokozatosan kialakuló jobb rekesz-, epehólyagtáji fájdalommal (amely akár a vállba, karba is kisugározhat), valamint lázzal jár. Gyakran a kismedencei gyulladás aktuális folyamatának szövődménye, de előfordulhat szülés vagy császármetszés után is néhány héttel. A Budd-Chiari szindróma ugyancsak egy ritka rendellenesség, mely a vért és folyadékot elvezető vénák szűkülete miatt alakul ki. A fájdalom a has jobb felső részében jelentkező tünet lehet.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha a hasi- vagy májra lokalizálódó fájdalom többször jelentkezik, mindenképpen érdemes kideríteni az okát, amelyben segíthetnek a laborvizsgálatok, a hasi ultrahang, a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálat, szükség esetén a hasi CT, a máj MRI és a májbiopszia .

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Májrák: agresszív lehet, de ezek a jelek még idejében figyelmeztethetik!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

májrák

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához