Ezeket látta már?

PET-palack visszaváltás: elindult a rendszer, erre érdemes odafigyelni!

Lidl PET-palack visszaváltás újrahasznosítás

Elindult a kötelező visszaváltási rendszer (DRS) - így működik.

Az EU előírása szerint 2029-ig a PET palackok 90 százalékát vissza kell gyűjteni és újra kell hasznosítani, ez indokolja a DRS-rendszer bevezetését.

A Magyar Közlönyben még tavaly megjelent a „A visszaváltási díj megállapításának és alkalmazásának, valamint a visszaváltási díjas termék forgalmazásának részletes szabályairól” szóló kormányrendeletet. A rendelet november elsején lépett hatályba, de bizonyos rendelkezései 2024. január elsejétől hatályosak.

A nem újrahasznosítható italcsomagolások egységes betétdíja 50 forint, az újrahasznosíthatókét a gyártó egyedileg határozza meg. Az érintett termékeket egy szabványos ábrával kell ellátni, amelyen egy Vigyél vissza! 50 Ft – felirat látható.

Átmenetileg még találkozhatunk jelölés nélküli palackokkal, de ezeket nem veszik vissza

Átmeneti időszakot biztosít a jogszabály, így június 30-ig még lehet forgalomba hozni jelölés nélküli palackokat, ezek azonban nem lesznek visszaválthatók a REpontokon.

A szabályozás lényege tehát, hogy minden üveg, fém és műanyag egy deciliter és három liter közötti űrtartalmú palackos italtermék (kivéve a tej- és tejalapú termékek) vásárlásakor visszaváltási díjat fizet a vevő, amit később visszakaphatunk – de csak akkor, ha visszavisszük az üzletbe a csomagolásokat.

Ezeket a jelöléseket keresse a PET-palackokon. Ezeket a jelöléseket keresse a PET-palackokon. Forrás: MOHU

Hol válthatom vissza a PET-palackokat?

A rendelet szerint minden 400 négyzetméternél nagyobb üzlettérrel rendelkező élelmiszerboltban biztosítani kell a visszaváltó automatákat, illetve az ezer főnél népesebb településeken is kötelező lesz ilyenek telepítése.

Az economx megkérdezte a nagyobb kereskedelmi egységeket, hány üzletükbe vezetik be a DRS-rendszert:

  • A SPAR a lehetőségeihez mérten felkészülten várja az indulást.A MOHU-val közösen ebben a pillanatban is folyik a visszaváltó berendezések telepítése, melyben 345 üzletünk érintett.”
  • A Tescónak 147 darab 400 négyzetméter feletti üzlete van, a törvény előírásainak megfelelően ezekben fogják üzemeltetni az automatákat.
  • Az Auchan áruházak mindegyike 400 négyzetméter feletti, így az összes üzletben lesznek automaták. „A telepítések már elkezdődtek, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy vásárlóink kényelmesen tudják használni az új megoldást.”
  • A Lidl szintén megkezdte a felkészülést. Minden áruházukban elérhetőek lesznek a visszaváltó automaták, amelyek telepítése folyamatos.
  • Az ALDI összes üzlete 400 négyzetméter feletti eladótérrel rendelkezik, ezért mindenhol elérhető lesz januártól. Mivel az átmeneti időszak alatt még kaphatóak lesznek termékek visszaváltási díj nélkül is, ezeket a DRS-automaták visszaadják majd, az ilyen termékek elhelyezésére szelektív tárolót helyez el az üzletlánc – válaszolták.
  • A PENNY-nél is zajlanak az egyeztetések és előkészületek. Az automaták számáról a következőt írták: „mindent megteszünk azok optimális elhelyezése érdekében az épületek paraméterei és a hatósági előírások szabta keretek között”.

Hogyan kapjuk meg a pénzt a PET-palackokért?

A vásárló választhat, hogy milyen formában kéri megtéríteni a visszaváltási díjat, a következő lehetőségek lesznek elérhetőek:

  • Utalvány: kapunk egy nyugtát egy vonalkóddal, amelyet levásárolhatunk, vagy készpénzre válthatunk az adott üzletben, üzletláncban.
  • Utalás bankszámlára: a regisztrált ügyfeleknek lesz elérhető, mobilapplikáció használatával azonosítja magát, amin keresztül automatikusan jóváírásra kerül az ügyfélprofilban rögzített bankszámlán a pénz.
  • Jótékonysági célú felajánlásra is lehetőséget biztosít a rendszer a fogyasztóknak.

A bennmaradó betétdíjakat a DRS működtetésére, illetve azzal összefüggő tevékenységekre kell fordítania a MOHU-nak.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kiderült: ennyire veszélyesek a fluortartalmú csomagolóanyagok

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

csomagolóanyag

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához