Ezeket látta már?

Így segítsen jól a mentőknek: az első lépést a legtöbben kihagyják, pedig nagyon fontos!

mentő, köszönőlevél, szívleállás, újraélesztés

Néhány dolgot még azelőtt mérlegelnie kell, mielőtt tárcsázza a mentők számát.

Az életmentők nemes küldetése az, hogy gyors és hatékony segítséget nyújtsanak a rászorulóknak. A mentők minden nap áldozatosan szolgálják ezt a hivatást, de egy híváskor mindenkinek szerepe van abban, hogy a mentés gördülékenyen és hatékonyan menjen végbe. Az OMSZ egy Facebook bejegyzésében olyan tanácsokat oszt meg, amelyek segíthetik a mentők munkáját, különös tekintettel az első és az egyik legfontosabb lépésre a tájékozódásra.

Sokszor előfordul, hogy egy bejelentő csak menet közben vesz észre valami furcsát, de időhiány vagy más okok miatt nem tud megállni és alaposan tájékozódni a helyzetről. Az ilyen helyzetekből adódó mentési hívások nem ritkán szólnak szalmabábukról, vonaton elszundított utasokról vagy éppen jelmezbe bújt járókelőkről. Fontos, hogy mindenki szánjon egy kis időt arra, hogy felmérje a környezetét.

Mit tegyek mielőtt mentőt hívok?

Ha úgy látja, hogy valaki rosszul van, lépjen oda hozzá, szólítsa meg, és kérdezz meg, tud-e segíteni! Ez az egyszerű lépés nemcsak azonnali segítséget jelenthet a rászorulónak, hanem a mentésirányító számára is nélkülözhetetlen információkat szolgáltathat a helyzet súlyosságáról és az szükséges mentőerők beindításáról.

A posztban hangsúlyozzák, hogy az egyszerű figyelem és a gyors reakció jelentős mértékben hozzájárulhat a mentők hatékony munkájához.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Igazi babyboom: 4 kisbabát segítettek életre a mentősök

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mentők

Forrás: Országos Mentőszolgálat
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához