Ezeket látta már?

Súlyos bélgyulladás: így okozhatnak a mikroműanyagok IBD-t

mikorműanyag, bélgyulladás, stroke

A mikorműanyagok nemcsak műanyag palackokból, hanem zöldségekből, gyümölcsökből, ételekből is a szervezetünkbe kerülhetnek, és komoly bélgyulladást okozhatnak.

A szívünk mellett a beleinket is károsítják a mikroműanyagok

Bár a műanyag hulladékok teljes lebomlása, megsemmisülése sokáig, akár többszáz évig is tart, a káros hatás hamarabb bekövetkezik. A PET-palackok és más műanyag tárgyak napfény, hő, és mechanikai hatások hatására apró darabkákra esnek szét, amelyek mérete 5 milliméter alatt van, ezek a mikroműanyag részecskék pedig könnyen bejuthatnak a környezetbe és az élőlényekbe.Becslések szerint az óceánokban jelenleg több mint 5 trillió darab műanyagrészecske található, és ez a mennyiség folyamatosan növekszik.

A mikorműanyagok a stroke-ot és szívroham mellett IBD-t, azaz bélgyulladást is okozhatnak. Mikorműanyagokat az emberi székletben és vérben is kimutattak már, azaz az ételeken és a belélegzett levegőn keresztül a véráramba és a létfontosságú szervekbe is bekerülnek, sőt, még a magzat szervezetébe is - írja egy új kutatás alapján a medicalnewstoday.

Az új tanulmány rávilágított arra, hogy az eddig ismert betegségek mellett a mikorműanyagok bélgyulladást is okozhatnak és a Crhon-betegség, valamint a fekélyes vastagbélgyulladás kialakulásában is lehet szerepük. A kutatás során összefüggés találtak a székletben lévő mikorműanyagok és a gyulladásos bélbetegség között: azon résztvevők székletében, akiknél bélgyulladás állt fenn, magasabb volt a mikroműanyagok koncentrációja, mint az egészségeseknél.

A Crohn-betegség tünetei

A betegség fő tünetei a görcsös hasi fájdalom és a hasmenés (néha véres, genny- és nyákalaki ürítéssel). Egyes esetekben a betegség olyan intenzív hasmenést okoz, hogy 10-20 alkalommal is rátör a szükség a betegre. Jellemző lehet az éjszakai székletürítés is. Egyéb tünetek:

  • Fogyás
  • Aftás fekélyek (sebek) a szájban
  • Végbélrepedés
  • Végbélsipoly
  • Bőrelváltozások (például fájdalmas csomók, főként a lábszár feszítő oldalán, valamint fekélyes bőrelváltozások)
  • Ízületi fájdalom és gyulladás
  • Szemgyulladás

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mikroműanyag a Balatonban - így hat az élővilágra

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mikroműanyag

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához