Ezeket látta már?

Műanyag kupaktól fuldoklott épp a gyerek: a 9 éves barátja így reagált rá

műanyag kupak fulladás fuldoklás Heimlich fogás manőver műfogás

Mint kiderült, anyukájától tanulta el.

Az amerikai Baltimore-ban épp iskolai gyerekzsúrt tartottak a negyedikesek. A gyerekek a zeneszobában játszottak, buliztak, ekkor történt meg a baj: az egyik gyerek lenyelt egy műanyag kupakot, amikor kiszomjazva egy palackos vízből kortyolt nagyokat. A kupak teljesen elzárta a légutait, azonnal fulladozni kezdett. Osztálytársa észrevette ezt, és odarohant hozzá - rögtön tudta, mit kell ilyenkor tenni, és 9 évesen, valódi éles vészhelyzetben tökéletesen végrehajtotta a Heimlich-manővert. Sikeresen: mire mások is felfogták, hogy mi a helyzet, addigra a kis hős megmentette osztálytársa életét.

„Az iskola zeneszobájában buliztunk épp, amikor az egyik társam szomjas lett, és a vizes palackokhoz ment. Én már csak arra lettem figyelmes, hogy levegőért kapkod és próbál segítséget kérni – idézte fel az esetet a lélekjelenlétét megőrző Jace.

Mint mondta, háromszor is meg kellett ismételnie a Heimlich-féle műfogást, mire végre felszabadultak a légutak, és a barátja újra lélegezni tudott.

„Nagyon izgultam közben, de próbáltam tökéletesen csinálni. Mögé álltam és mindent úgy csináltam, ahogy anyukám tanította”

A Heimlich-módszert az édesanyja tanította meg a gyereknek korábban

Az anyukája, Charlie Gilliam leírhatatlanul büszke a fiára és a történtek után még inkább vallja: ezt az életmentő fogást minden gyermeknek meg kellene tanítani. "Ez eset is élő példa rá: soha, senki nem tudhatja előre, mikor lesz rá szüksége." - mondta.

Mi az a Heimlich-fogás?

Ha a légcsőbe étel kerül, és az illető el kezd fuldokolni, akkor a legegyszerűbb a Heimlich-fogást (nevezik Heimlich-manővernek,vagy Heimlich-műfogásnak is) alkalmazni. Azonban vannak olyan esetek, amikor senki sincsen a közelben, ilyen esetben az alábbi módszert érdemes alkalmazni.

A fogást végzőnek a fuldokló mögé kell állnia, majd a két kezét össze kell kulcsolnia a másik hasának felső részén, a köldök fölött, majd a kezeit hirtelen hátra és felfelé rántva összepréselni a tüdőt. Erre azért van szükség, mert az így megnövekedő légnyomással nagy eséllyel kiszabadítható a félrenyelt falat.

A manőver csak akkor működik, ha a félrenyelt falat, tárgy teljesen elzárja a légcsövet

Azaz például folyadéknál, halszálkánál nem vezet eredményre, ugyanis nem lesz elég nagy a légynyomás. A technikát akkor alkalmazzák, ha az, aki félrenyelt, még az eszméleténél van. Annál, aki elveszítette az eszméletét, szív-tüdő újraélesztést, gyerekeknél hasra fektetést és hátba verést alkalmaznak inkább.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rohammentős édesanya mutatta meg, miért veszélyes a mályvacukor

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

újraélesztés

Forrás: leggo
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához