Ezeket látta már?

Más szelek fújnak: megszűnik az Országos Meteorológiai Szolgálat

megszűnik Országos Meteorológiai Szolgálat állam

Az év végével az Országos Meteorológiai Szolgálat feladatait ez az állami cég veszi át.

Megjelent a kormány honlapján a Lantos Csaba által vezetett Energiaügyi Minisztérium jogszabálytervezete, amely szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) feladatait január 1-jétől a 100 százalékos állami tulajdonban lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. veszi át.

A tartalmi összefoglalóban ezt írják:

"Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2023. december hó 31. napjával történő átalakulásával feladatait a jogutódnak tekintendő 100%-os állami tulajdonban lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság veszi át azzal, hogy a jogutód feladatai kibővülnek."

A lépéssel párhuzamosan 25 kormányrendeletet módosítanak, valamint a kiadott törvénytervezet meghatározza azt is, hogy mely magán szereplők folytathatnak majd időjárási szolgáltatást Magyarországon. A társadalmi egyeztetés december 8-ig tart.

A tervezet megkülönbözteti a meteorológiai tevékenységeket az állami meteorológiai tevékenységtől.

Az állami meteorológiai tevékenység körében ellátandó feladatok a következők:

  • a nemzeti meteorológiai adatbázisra támaszkodó elemző, értékelő és előrejelző rendszer működtetése, meteorológiai adatok és meteorológiai információk előállítása;
  • a meteorológiai tevékenység során előállított hiteles meteorológiai adatok és meteorológiai információk közzététele;
  • a polgári és állami célú repülések végrehajtásához szükséges speciális meteorológiai adatok és meteorológiai információk előállítása;
  • az állami rendezvények és programok meteorológiai támogatása; továbbáe) az állami vízgazdálkodási közfeladatok ellátásához meteorológiai adatok és meteorológiai előrejelzések biztosítása.

A rendelet meghatározza a jogi következményeket azok számára, akik nem tartják be a meteorológiai tevékenységekre vonatkozó szabályokat és előírásokat. Ezek közé tartozik a pénzbírság, a tevékenység felfüggesztése vagy a meteorológiai jogosultságok visszavonása is.

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Orvosmeteorológia: így robog át felettünk a ciklon hidegfrontja szombaton

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: kormany.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához