Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ezekkel a kellemetlen tünetekkel indul a hétfő

orvosmeteorológia, front, fáradékonyság, álmosság

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint folytatódik a kellemetlen napok sorozata, mentálisan is megterhelő időszakot élünk. A fennálló tünetek tovább erősödhetnek.

Az időjárás-érzékenyek nem tapasztalhatnak jelentős javulást, ami a tüneteket érinti, sőt, az eddigi panaszok intenzitása még növekedhet is. Ha ön is fáradékony vagy dekoncentrált, ingerült, esetleg fáj a feje, ön is érintett lehet. Sokkal veszélyesebb a tartósan ködös idő, mint elsőre gondolnánk! Nézze meg, mit mond a meteogyógyász®:

Fronthatás hétfőn

Hétfőn frontmentes, de továbbra is kellemetlen, szomorkás lesz az idő. Aluszékony, közben pedig stresszes is lehet, ismét nem alakul kedvezően az élettani helyzet. A nyirkos, borongós időben kedvetlen, lehangolt lehet, ne csodálkozzon, ha reggel álmosan, fáradtan ébred. Több helyen az átlagosnál hűvösebb az idő, és ez még napokig így maradhat. A párás levegőből ködszitálás is előfordulhat.

Az ízületi panaszokkal élőket is megviseli a párás időszak, amennyiben ön is ebbe a csoportba tartozik, akkor továbbra se hanyagolja a reggeli, kímélő átmozgatást, de az is jót tesz, ha folyamatosan melegen tartja a sajgó végtagokat. A fáradtsága ellenére ingerlékenységet, akár ok nélküli stresszt is tapasztalhat, a tartós rosszkedv az egész közérzetére negatív hatással lehet. A fényhiány az idegrendszert is igénybe veszi.

A párás levegő kedvez a kórokozók terjedésének, ezzel együtt ha nem öltözik megfelelően, akkor a megfázás veszélye is növekszik. A téli, egyre hidegebb időszakban a szokottnál is nagyobb hangsúlyt kell fektetni a vitamin-utánpótlásra: fogyasszon naponta legalább háromszor friss zöldséget és gyümölcsöt. Az étkezésben a melegítő hatású fűszerekkel (fahéj, gyömbér, bors) készült fogásokat részesítse előnyben, ezekkel, valamint meleg, citrommal és mézzel ízesített teával gyorsan átmelegedhet a fázósabb reggeleken.

Légszennyezés

A nyugalomba jutott levegőben tovább növekszik a szennyezőanyagok koncentrációja. A nitrogén-oxidok és a PM10 mennyisége főleg a forgalmasabb csomópontokban lépheti át az egészségügyi határértéket. A a szén- és fatüzelésű kazánokból, valamint az autók kipufogókból származó káros anyagok feldúsulására lehet számítani szinte az egész ország területén.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: meteoklinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához