Ezeket látta már?

Fél a 13-as számtól? Akkor valószínűleg triszkaidekafóbiája van

péntek 13, babona

A péntek 13. sokaknak szerencsét hozó nap, de sokan egyenesen rettegnek tőle. Több országban nincs 13. emelete, a színházak némelyikében nincs 13. sor és néhány repülőtér is kihagyta a 13-as beszállókaput.

Egy bizarr tanulmány kimutatta, hogy a 13-as kórházi ágyba fektetett betegek nem halnak meg nagyobb valószínűséggel az osztályon. Bár lehet, hogy balszerencse miatt kerül először kórházba, a tudósok szerint a babona nem játszik szerepet a túlélésben.

A nyugati kultúrákban gyakori az az elképzelés, hogy a 13-as szám szerencsétlen – amihez már úgynevezett valós félelmi fóbia megnevezést is társítottak: triskaidekaphobia.

Félelem a 13-tól

A félelem annyira elterjedt, hogy egy 2004-es tanulmány szerint az Egyesült Államok gazdasága évi 900 millió dollárt veszít, mert az emberek megtagadják a munkát vagy a repülést péntek 13-án.

2010-ben a londoni St Thomas's Hospital eltávolította a 13-as ágyakat két osztályáról, mert a betegek attól tartottak, hogy ez rossz előjel lesz. Brit tudósok ezért két éven át tanulmányozták a 13-as ágy teóriát.

Azt találták, hogy a 13-as ágy nem csökkenti a páciensek esélyét a túlélésre, remélik, hogy ez a felfedezés megnyugtatja a betegeket, családjukat és egészségügyi személyzetet.

A babona eredete

A 13-as babona eredete nem világos, de különféle elméletek léteznek. Az egyik elmélet egy északi mítoszból ered, amelyben az istenek vacsorájának 13. vendége megölt egy másik vendéget, és az egész Földet sötétségbe borította.

Egy másik, a „Júdás-elmélet” az 1890-es években abból a meggyőződésből indult ki, hogy Júdás, a Jézus Krisztust eláruló tanítvány volt a 13. személy az utolsó vacsorán. Vagy tekinthetjük szerencsétlennek, mert a 12 után jön, ami „teljes” számnak tekinthető, mivel egy évben 12 hónap van, 12 állatövjegy, 12 Jézus tanítványa és 12 görög isten. .

Bármi legyen is a babona hátterében, a kutatók szerint a harmadik kis tanulmány megerősítette, hogy a 13. kórházi ágyban nincs semmi szerencsétlen.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Forrás: dailymail
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához