Ezeket látta már?

Egy kilométer mélyen operálta meg a neves barlangászt egy magyar orvos

sérült barlangász operáció Magyar Barlangi Mentőszolgálat

A kórtermi körülmények között sem egyszerű beavatkozást a magyar barlangi mentőszolgálat önkéntese végezete.

Elsőként a Magyar Barlangi Mentőszolgálat egészségügyi csoportja ért le a törökországi barlangban rekedt sérült amerikai kutatóhoz, aki egy hete lett rosszul, több mint ezer méteres mélységben. A magyar orvoscsapatnak ott sikerült stabilizálnia a negyven éves férfi állapotát - írta meg a hirado.hu.

Mark Dickey, a neves barlangász videóüzenetben jelentkezett be a csaknem ezer méteres mélységből, amikor bajba jutott. A dél-törökországi Morca-barlang mélyén lett rosszul, múlt szombaton. A barlangász egy nemzetközi expedíció tagjaként végzett kutatómunkát a mélyben, amikor gyomor-bélrendszeri vérzés lépett fel nála.

Megmentésére nemzetközi akció indult, amiben török ​​szervezetek mellett magyar, horvát, olasz, bolgár és szlovén csapatok is részt vettek. Elsőként a Magyar Barlangi Mentőszolgálat négyfős egészségügyi csoportja ért le a barlangászhoz. Gyógyszerekkel, vérátömlesztéssel próbálták stabilizálni a kutató állapotát.

A kórtermi körülmények között sem egyszerű beavatkozást végeztek

„Olyan szakorvos tudott lemenni, aki egyébként barlangászik és ezer méter mélyre lejutva még mindig alkalmas arra, hogy beavatkozzon. Egy olyan orvosi segítőcsoport ment vele, akik a felszereléseiket is levitték, és ott meg tudta teremteni azokat a feltételeket, amikkel ő dolgozni tud”nyilatkozta a Magyar Barlangi Mentőszolgálat vezetője.

A mentés azonban ezzel még nem ért véget, nem lesz egyszerű a bajba jutott barlangász felszínre juttatása. A szakemberek szerint egy egészséges embernek is 16 órába telik, hogy ezer méteres mélységből a felszínre jusson. A mentőegységek igyekeznek kiszélesíteni szűk barlangi járatokat, hogy felhozhassák és kórházba juttassák a barlangászt.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kiadták a figyelmeztetést: halálos húsevő baktérium terjed ezekben a vizekben

Forrás: híradó.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához