Ezeket látta már?

Melyik a tökéletes zene az agynak? 3 tipp arra, hogy megtalálja a legjobbat

tökéletes zene, dopamin, agyműködés

Az idegtudós-operaénekes rájött arra, hogy mitől függ melyik zene mit vált ki az agyból.

Indre Viskontas nem csupán egy kognitív idegtudományi PhD szakember, hanem Masters of Music diplomával rendelkező operaszoprán is, és a Pasadenai Operaház kreatív igazgatója. Ez azt jelenti, hogy mélyen belelát az agyi folyamatokba és ért a zenéhez is. Együttműködve a Sonos audiómárkával, olyan zenei válogatást hozott létre, amely hatással van az agyra. Ez a válogatás különféle műfajokat ötvöz, beleértve a dzsesszt Miles Davis-szel és a hiphopot SZA-val. Célja az volt, hogy olyan zenéket válasszon, amelyek különleges érzelmi és pszichológiai hatást váltanak ki az emberekből, mivel ezek befolyásolják a dopamin nevű neurotranszmitter által kiváltott öröm- és jutalomközpontokat az agyban.

Egyik fő szempontja az volt, hogy olyan dalokat válogasson, amelyek fizikai reakciókat váltanak ki az emberekből, például hidegrázást vagy melegséget. Viskontas szerint ezek a hatások mérhetők, és kutatások bizonyítják, hogy ezek a dalok nemcsak pillanatnyi örömöt okoznak, hanem fizikailag és érzelmileg is javítják az emberek hangulatát. Az operaénekesnőnek három tippje van azoknak, akik hasonló zenei listákat akarnak összeállítani az agyaktivitás fokozására.

  1. A tempó: a lassabb zenék hatékonyabbak, mint a gyors tempójú slágerek. Ha libabőrhatást szeretne, ne lépje túl a BPM (ütés per perc) számot.
  2. Keresse meg a magas C-t: viskontas szerint érdemes olyan dalokat választani, amelyekben magas hangok szerepelnek - például eposzi gitárszólók, Axl Rose sikolyai vagy Adele modulációi. Ezek a magas hangok emlékeztetnek a gyermekkori sírás hangjára, amely fizikai reakciókat vált ki az emberekből.
  3. Hallgassa jól: ha csak háttérzeneként hallgatja ezeket a libabőrhatást kiváltó dalokat, valószínűleg nem fog elérni a kívánt agyserkentő hatást. Hallgassa aktívan a zenét fejhallgatón keresztül vagy hangszórón, dőljön hátra, csukja be a szemét és élvezze az élményt.

Indre Viskontas Now That’s What I Call Dopamine Daydreams című lejátszási listáját itt hallgathatja meg: NOW That's What I Call Dopamine Daydreams

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ennél a betegségnél gyakran azt gondolja a környezete, hogy csak szimulál

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

dopamin

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához