Ezeket látta már?

Hónapok óta hiány van egy fontos vérnyomáscsökkentőből Magyarországon

lokren, magas vérnyomás, gyógyszer, hiány

A gyógyszer egyszerre csökkenti a vérnyomást és a szívritmust, helyettesítőkészítménye pedig nincs.

Az RTL Híradónak egy zuglói háziorvos, Keczéry Attila nyilatkozott, akinek a praxisában 40-50 olyan beteg van, akinek szednie kellene a Lokren nevű vérnyomáscsökkentő gyógyszert, de hetek óta nem tudja kiváltani a gyógyszert.

A háziorvos szerint a kimaradt gyógyszerek hatására szívritmuszavar jelentkezhet, és vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak a betegek.

A Híradónak egy beteg is nyilatkozott, aki elmondta, hogy hónapok óta nem tudja beszerezni a gyógyszert, és már a tartalékai is kifogytak. Az orvosa korábban figyelmeztette, hogy a gyógyszert folyamatosan szedni kell, és veszélyes abbahagyni.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szerint külföldi gyártási hiba miatt volt hiány, azonban már megérkezett Magyarországra a szállítmány, és hamarosan újra elérhető lesz a patikákban.

Mikortól magas a vérnyomás?

Sokan felfigyeltek rá, hogy nemrégiben megváltozott a magas vérnyomás definíciójára és kezelésére vonatkozó irányelv az American Heart Association és az American College of Cardiology, a két legjelentősebb amerikai szakmai szervezet szerint. 14 éve ez az első jelentős változás az ajánlásokban.

Az új protokoll szerint már a 130/80-as vérnyomás is magasnak számít majd, szemben a világ többi részén még mindig érvényben lévő 140/90-es értékkel. A változtatás célja, hogy a még nem kirívóan magas vérnyomású, de már veszélyeztetett betegeket figyelmeztessék az orvosok a magas vérnyomás veszélyeire, és még azelőtt életmód változtatásra buzdítsák őket, hogy gyógyszeres kezelésre szorulnának.

A 130-139/ 85-86 Hgmm magas normális vérnyomásnak tekintendő. Ezt azért érdemes külön hangsúlyozni, mert az amerikai ajánlások tulajdonképpen csak erre az értékre helyeztek nagyobb hangsúlyt. Vagyis nem mondtak újat, hiszen eddig a 140/90 alatti értékeket soroltuk a normál tartományba, de már a tartományon belül is megkülönböztettünk 3 csoportot. Ebben a magas normális csoport az, amelyikre az amerikai kardiológusok ezután nagyobb figyelmet fognak szentelni.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hirtelen szívhalál: ezt tegye, és életet menthet - az első 5 perc kritikus!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#pánikbetegség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához