Ezeket látta már?

Így járhat magánorvoshoz egészségbiztosítással

magánegészségügy, egészségbiztosítás, kivizsgálás, egészségügyi szolgáltatások

A magánegészségügy gyors, kényelmes és minőségi. A segítségével elkerülhetjük az állami egészségügy elérhetetlen időpontfoglaló telefonvonalait, a hosszú várólistákat, a fáradt orvosokat és a rossz állapotú eszközöket.

Sajnos a magánegészségügyet sokan nem engedhetik meg maguknak, hiszen egy-egy vizsgálat több 10 ezer forintba kerül. Egy tavalyi felmérés szerint egy átlagos magyar háztartásban évi 113 ezer forintnyi összeget költenek magánegészségügyre, gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre. Ha egy komolyabb kivizsgálásra vagy beavatkozásra van szükség, akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlunk.

A felmérés szerint az emberek 79 százaléka a megtakarításaiból fizeti ki az egészségügyi szolgáltatásokat és csak 17 százaléknak van egészségpénztári számlája vagy egészségbiztosítása (pedig számos egészségbiztosító közül lehet választani). A megkérdezettek 12 százaléka gondolkozott már azon, hogy egészségbiztosítást szeretne kötni vagy szívesen belevonná az egészségbiztosítást is a már meglévő biztosításába.

Érdemes elgondolkodni ezen a lehetőségen, hiszen az egészségbiztosítás segítségével elkerülhetjük az egészségi állapotunkkal kapcsolatos anyagi károkat és felkészülhetünk a váratlan helyzetekre. Szerencsére ezeknek a termékeknek a népszerűsége hazánkban is folyamatosan növekszik.

Mire jó az egészségbiztosítás?

A magánegészségügy magas költségeiben különösen kellemetlen, hogy a nagy kiadások általában teljesen váratlanul jönnek. Egy betegség vagy baleset előtt senki nem figyelmeztet előre és nincs lehetőségünk spórolni az egészségügyi kiadásokra. Azonban az egészségbiztosítás segítségével a költségek kiszámíthatóvá válnak.

A biztosítás havi díja sok tényezőtől függ, ilyen például a biztosított személy életkora, egészségi állapota, káros szokásai és foglalkozása, illetve a biztosítási szolgáltatások köre is meghatározó. Azonban a biztosítási díj nagyságától függetlenül nem érhet kellemetlen meglepetés.

Ha már megegyeztünk a biztosítóval, akkor a havi díj nagysága legalább 1 éven keresztül ugyanakkora marad. Nem befolyásolja, hogy az adott hónapban milyen vizsgálatokra volt szükségünk, ugyanannyit fizetünk az 5. orvoslátogatás után mintha egész évben nem lett volna szükség egyetlen vizsgálatra sem. Szintén nem befolyásolja a havi díjat, ha a szakorvosi vizsgálatokat mellett jóval költségesebb képalkotó diagnosztika vizsgálatra megyünk, vagy kés alá fekszünk egynapos sebészet keretén belül. Ez utóbbiak több százezer forinttal terhelik a biztosítót. Természetesen nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy a biztosító meghatározhat egy felső értékhatárt.

Az egészségbiztosítások rendkívül változatosak abban a tekintetben, hogy milyen egészségügyi szolgáltatásokra érvényesek. Az alapcsomagok általában diagnosztikai, labor és szakorvosi vizsgálatokat tartalmaznak járóbeteg-ellátásban. A szűrővizsgálatok, a házi vizit, az ambuláns műtétek vagy a gyógytorna legtöbbször csak a drágább csomagokban jelennek meg. Fontos azonban, hogy nagy különbségek lehetnek a szolgáltatók között, így fontos, hogy összehasonlítsuk az opcióinkat mielőtt választunk.

Fontos kiemelni azonban, hogy az egészségbiztosítás sem jó mindenre

Sokan úgy gondolják, hogy az egészségbiztosítás mentesít a TB fizetési kötelezettség alól. Ez azonban egy tévhit! A magánegészségügy egyelőre nem tudja maradéktalanul kiváltani az állami rendszert. Például egy magánorvos nem alkalmas arra, hogy sürgősségi eseteket lásson el. Ha életveszélyes helyzetről van szó, akkor azonnal a mentők számát kell tárcsáznunk. Léteznek olyan nagyobb műtétek is, amelyek nem végezhetők el magánúton. Ezeknek a beavatkozásoknak olyan súlyos költségei vannak, hogy a biztosító kizárja őket a szerződésből. Az is előfordulhat, hogy olyan eszközök szükségesek az elvégzésükhöz, amelyek nem állnak rendelkezésre a magánrendelőkben.

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az egészségbiztosítások nem terjednek ki minden problémára. Mint minden szerződés esetében, itt is meg vannak határozva a kizáró tényezők. Ha például olyan betegség miatt kell orvoshoz fordulnunk, amit még a szerződéskötés előtt diagnosztizáltak, akkor erre a célra nem minden esetben használhatjuk az egészségbiztosításunkat.

Ne felejtsük el, hogy a biztosítás előre nem látható káresemények után fizet, nem tekinthetünk rá magánorvosi bérletként!

Emiatt plasztikai műtét, versenyszerű sportolásból, foglalkozásból, öngyilkossági kísérletből vagy ittas vezetésből eredő sérülés esetén sem érvényes az egészségbiztosításunk. Kizáró tényezőt jelent az is, ha nem jelentjük be az adatainkban történt változásokat. Ilyen lehet például a lakcímünk vagy a telefonszámunk megváltozása. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a feltételek biztosítótársaságonként változhatnak és az a legbiztosabb, ha ismerjük a szerződésünk tartalmát.

Hogyan működik a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás?

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás nemcsak olcsóbbá, hanem egyszerűbbé is teszi az orvosi vizsgálatokat. Nem kell foglalkoznunk a szervezéssel, a biztosító szinte mindent elintéz helyettünk.

Fontos, hogy az egészségbiztosítás működésével még a szerződéskötés előtt tisztában legyünk, hiszen csak így tudhatjuk pontosan, hogy mibe egyezünk bele. De vajon hogyan néz ki a vizsgálatok szervezése? Kinek kell szólni, ha tüneteket észlelünk magunkon? Hogyan fizet a biztosító?

Ez az egészségbiztosítási típus nem egy előre meghatározott pénzösszeget ad, hanem a magánorvos szolgáltatásainak a díját fizeti ki helyettünk. Alapesetben nem is találkozunk a pénzzel, hiszen a biztosító és a magánrendelő egymás között intézik ezeket.

A legtöbb egészségbiztosítási csomag akkor fizeti az ellátásunkat, ha orvosilag indokolt a vizsgálat. Léteznek ugyan olyan opciók is, amik éves szűrővizsgálatokat is tartalmaznak, de soha nem ez a fő célja egy egészségbiztosításnak.

A tüneteinket az ellátásszervező folyamatosan hívható telefonszámán tudjuk jelezni. Az ellátásszervező foglal nekünk időpontot egy közeli rendelőbe és maximum 1-2 napot kell várnunk a kivizsgálásra. Azon kívül, hogy jelezzük a problémánkat az ellátásszervező felé és megjelenünk az orvosi rendelőben a kapott időpontban, nincs semmi dolgunk a vizsgálattal kapcsolatban.

Előfordulhat, hogy ragaszkodunk a már bevált orvosunkhoz. Ha a szakember szerepel a biztosító adatbázisában, akkor elég, ha jelezzük az ellátásszervező felé, hogy melyik rendelőt, melyik orvost preferáljuk.

Olyan orvosról van szó, aki nem áll szerződésben a biztosítónkkal? Ez sem jelent problémát! Ebben az esetben a biztosító csak utólag fizeti ki a kezelést számunkra, a helyszínen saját zsebből kell rendeznünk a számlát (ezt hívják szaknyelven szabad orvosválasztásnak, amely nem minden egészségbiztosításban van benne).

Ilyenkor fontos, hogy megtartsuk a számlát és a leletünket, hiszen ezeknek a segítségével tudjuk majd bizonyítani, hogy valóban részt vettünk a vizsgálaton.

További hasznos cikkek a témában:

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához