Ezeket látta már?

Magánellátásban gyógyulna? Így használja az egészségpénztári számláját!

magánegészségügy, magánorvosi szolgáltatások, egészségpénztár,  egészségpénztári számla, adóvisszatérítés, egészségbiztosítás

A magánegészségügyi ellátásnak számos előnye van. Kényelmesebb, rövidebb a várakozási idő, általában barátságosabb a környezet és bizalmasabb a kapcsolat a kezelőorvossal is.

Nem is csoda, hogy egyre nagyobb összeget költünk magánorvosi szolgáltatásokra. Ez egyáltalán nem olcsó mulatság, de az egészségpénztár segítségével megkönnyíthetjük a saját dolgunkat.

Sokat költünk magánegészségügyre

Régóta vannak olyan szakorvosi ellátások, ahol szívesebben választjuk a magánegészségügyet. Vagy azért, mert ott van jobban kiépített ellátási rendszer, vagy azért, mert kiemelten fontos az orvos és betege közti bizalmai kapcsolat. Ilyen például a fogorvos, a nőgyógyász vagy a bőrgyógyász. Gyakran olyan orvost keresünk, akit kifejezetten ajánlanak nekünk, és ha elégedettek vagyunk, évekig oda járunk.

A pandémia azonban itt is hozott némi változást. Az állami egészségügyi rendszer leterheltsége, az ott tapasztalható munkaerőhiány és a hosszú várólisták is afelé terelték az embereket, hogy inkább a magánegészségügyet válasszák az állami helyett. A világjárvány kezdete óta 20%-kal nőtt a magánegészségügyi szolgáltatásokat igénybe vevők száma, az eddig is magas 44%-ról 63%-a változott.

A magyarok az elmúlt évben közel 850 milliárd forintot költöttek el magánorvosi ellátásra. Ez azt jelenti, hogy az egészségügyi kiadásaiknak nagyjából a 30%-át fizették a saját zsebükből. Ez az Európai Unión belül is kiemelkedően magasnak számít.

Ezt a szolgáltatók is felismerték, és egyre magasabb színvonalú és szélesebb körű ellátást kínálnak. A magánintézmények gyakran komoly technikai felszereltséggel rendelkeznek, ma már műtéteket is el tudnak végezni, és kínálnak fekvőbeteg-ellátást is.

A magas magánegészségügyi költés ellenére a magyaroknak csak töredéke tagja valamelyik egészségpénztárnak, vagy van egészségbiztosítása. Pedig az öngondoskodásnak ez a formája komoly segítséget nyújtana az elég jelentős magánorvosi kiadásokhoz.

Mire használhatjuk az egészségpénztári számlánkat?

Az egészségpénztári befizetések és a tagok száma ugyan nőtt az utóbbi időben, de még mindig kevesen tudják, hogy milyen szolgáltatásokat kínál egy egészségpénztár.

Sokan úgy gondolnak az egészségpénztárra, mint egy elkülönített számlára, ahonnan gyógyszereket vásárolhatunk, pedig a pénztár jóval több ennél. Valóban fizethetünk belőle gyógyszereket, vitaminokat, az egészség megőrzését szolgáló termékeket és ez sem elhanyagolható, hiszen egy szokásos téli vírus során is tízezreket hagyhatunk a gyógyszertárban. Ezen túl vehetünk gyógyászati és orvostechnikai eszközöket, szemüveget, kontaktlencsét, babaápolási termékeket, szóval a termékek köre elég tág.

Fizethetjük belőle a magánorvosi ellátást is. Ezt minden olyan rendelőben megtehetjük, amelyik szerződésben áll az egészségpénztárunkkal. Egy-egy első konzultáció 30 000 forintba is kerülhet, a kontroll pedig fele ennyibe, úgyhogy ez nem elhanyagolható összeg.

Akkor sem kell megijednünk, ha az adott rendelő nem szerződött az egészégpénztárral. Az ellátásról számlát kérhetünk, és a kérésünkre a pénztár megkeresi a szolgáltatót, és megpróbál vele szerződést kötni. Így akár az első számlánkat is elszámolhatjuk az egészségpénztárunk terhére, és a továbbiakban már innen fizethetünk.

Sok szolgáltató több pénztárral is szerződésben áll, és a pénztáraknak gyakran igen nagy az országos lefedettsége, azaz sok partnerük van. Erről a honlapjukon is tudunk tájékozódni, és ez lehet egy szempont akkor, amikor pénzárat választunk.

Azt is megtehetjük, hogy kifejezetten olyan rendelőintézetet keresünk, amelyikről tudjuk, hogy a mi egészségkártyánkat elfogadja. Végül az is egy járható út, hogy ha nagyon ragaszkodunk egy olyan rendelőhöz, amelyikkel a mi pénztárunknak nincs szerződése, hogy átlépünk abba a pénztárba, amelyikkel viszont van. Ezt egy átlépési nyilatkozat kitöltésével és beküldésével könnyen megtehetjük.

Arra érdemes figyelni, hogy orvosok magánrendelői gyakran nincsenek szerződésben egy egészségpénztárral sem, náluk nem tudunk az egészségpénztári számlánk terhére kezelést igénybe venni.

Miért éri meg egészségpénztárral gyógyulni?

Már önmagában az is egy jelentős segítség, hogy nem az aktuális havi fizetésünkhöz kell nyúlnunk minden egyes egészségügyi kiadás esetén. Télen például többet költünk gyógyszerre és orvosra, mint nyáron, de egy nagyobb fogorvosi kezelés is jelentősen megterheli egyben kifizetve a pénztárcánkat. Jó ötlet tehát elkülöníteni erre a célra egy bizonyos összeget.

Az előtakarékosságon túl is van előnye az egészségpénztárnak. A szolgáltatók gyakran adnak a pácienseiknek kedvezményt a kezelések árából, ha egészségpénztári kártyával fizetnek, ennek mértéke akár 5-20% is lehet.

A legnagyobb anyagi előnyt azonban a pénztári megtakarításokhoz kapcsolódó adóvisszatérítés jelenti. A pénztárba befizetett pénzünk 20%-át év végén visszakapjuk a személyi jövedelemadónkból. Az adóvisszatérítés összege legfeljebb 150 000 forint lehet, és ebből a pénzből a pénztár nem von le működési költséget. Visszakerül a számlánkra, és újra azonnal szabadon felhasználható. Ha tehát dolgozunk, és fizetünk szja-t, akkor ennyivel kevesebb lesz abban az évben a befizetett adónk.

Ahhoz, hogy a maximális adókedvezményt megkapjuk, 750 000 forintot kell befizetnünk a pénztárba egy évben, ami havi 62 500 forintot jelent. Ez elég sok pénz, de nem muszáj a legnagyobb visszatérítésben gondolkodnunk, csak kevesebb befizetés után kevesebb lesz az adóvisszatérítés is.

Akkor sincs baj, ha épp nem tervezünk semmilyen egészségügyi kiadást. Az egészségpénztárban tartott pénzünket két évre leköthetjük, és ez után is jár 10% adóvisszatérítés.

A szűrővizsgálatokról se feledkezzünk meg!

A szűrővizsgálatok nagyon fontosak az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében. Az állami ellátáson belül pedig nehézkesen tudjuk ezeket igénybe venni, és nem is hangsúlyozzák a jelentőségét eléggé. Akkor megyünk orvoshoz, ha már betegek vagyunk, és meg szeretnénk gyógyulni. Pedig jóval alacsonyabbak lennének az egészségügyi kiadásaink, ha előre gondolkodnánk, és több szűrővizsgálatra járnánk rendszeresen.

Ha tagja vagyunk egy egészségpénztárnak, akkor valamivel könnyebben vagyunk egészségtudatosak. Ezt az állam is jutalmazza, és a prevenciós szolgáltatások igénybevétele után is ad 20% adóvisszatérítést.

Ezeket a szűrővizsgálatokat, megelőző kezeléseket is elvégeztethetjük bármelyik szerződött szolgáltatónál, és így nemcsak a befizetéseink, de a kifizetéseink után is kapunk visszatérítést.

Van olyan pénztár, amelyiknek külön egészségprogramja is van erre a célra, ahol nagyon kényelmesen vehetjük igénybe ezeket a szolgáltatásokat. Még arra sem kell figyelnünk, hogy megint eltelt egy év, és újra itt a szűrés ideje, mert a pénztár észben tartja, és megkeres minket az időpontegyeztetés miatt.

A lehetőségek sora ennél is hosszabb

Az egészségpénztárak tevékenysége azonban jóval túlmutat azon, hogy gyógyszereket és magánorvosi ellátást vehetünk igénybe a segítségükkel. A pénztárak számos önsegélyező szolgáltatást nyújtanak. Ezek nagyobb életeseményeknél, így például szülésnél, gyermeknevelésnél, lakáshitel-törlesztésnél vagy munkanélküliség esetén jelentenek komoly anyagi segítséget.

A szolgáltatásokat ráadásul a családtagjainkra is kiterjeszthetjük, így nemcsak mi, de a gyermekeink, házastársunk vagy a szüleink is járhatnak magánorvoshoz az itt tartott pénzből, vehetünk számukra gyógyszereket, vagy akár köthetünk rájuk egészségbiztosítást a pénztáron keresztül. Így pedig az adóvisszatérítést is jobban ki tudjuk használni, hiszen magasabb befizetésnél a visszatérítés is több.

Érdemes tehát minél szélesebb körben használni az egészségpénztárat, mert az nem csak az egészségünk szempontjából hasznos, de anyagilag is megéri.

További cikkek egészségbiztosítás, egészségpénztár témában:

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához