Ezeket látta már?

Megrendítő hangfelvétel: így találták meg a Vecsés közeli erdőben eltévedt férfit, aki stroke-ot kapott

stroke, rendőr, mentő, kutya

A 49 éves férfi nem tudta pontosan hol van. Zsibbadt a karja és a lába, és alig tudott beszélni.

Eltévedt, mozgásképtelen férfit kutattak fel a monori járőrök. A segélyhívást kezelő Strehó Zoltán zászlós segítségével fél órán belül megtalálták a mentőegységek a bajbajutott férfit - írja a police.hu.

A 49 éves budapesti férfi nem tudta, pontosan hol van, csak azt, hogy eltévedt a Vecsés közeli erdőben, rosszul lett és nem tud mozogni. Órákon keresztül zsibbadt karral és lábbal feküdt július 26-án kora délután az avarban, amikor tárcsázta a 112-t.

A hívást fogadó zászlósa késlekedés nélkül indította a szolgálati kutyával kiegészült rendőri egységeket, miközben folyamatosan szóval tartotta, beszéltette, nyugtatta és biztatta a bajba került férfit, akinek tartózkodási helyét a hozzávetőleges helyszín közelébe érve bekapcsolt szirénával próbálták pontosabban behatárolni.

Egyre rosszabbul érezte magát a férfi

A kutyás rendőrök pásztázni kezdték a szinte átláthatatlan erdőt. Az ágas-bogas, nehezített terepen az utolsó métereket Főnök, a szolgálati kutya után loholva tudták csak megtenni. A férfi próbált kiáltva jelezni, de néhány „hahó” után hangja rendre elcsuklott, fáradt és kimerült volt.

Az időnként eszméletét vesztő, gyengülő férfi állapota egyre romlott, Strehó zászlós az egyik pillanatban a lelket tartva benne hozzá beszélt, a másikban pedig az erdőben kutató mentőegységekhez. Az idő szorított, a másodpercek óráknak tűntek. Szinte egyszerre lélegzett fel és ujjongott mindenki, amikor megpillantották a földön fekvő férfit. Főnök a maga módján fejezte ki örömét, nemes egyszerűséggel nem akarta abbahagyni az ugatást.

Kiderült, a férfinek korábban volt már stroke-ja, mostani tünetei alapján egy újabbra lehetett következtetni. Az egészségügyi dolgozók stabilizálták, mentőágyra fektették, majd hatan felmarkolták és kivitték a susnyásból. A férfit ezután kórházba vitték, ahol azonnal megkapta a szükséges ellátást.

A stroke tünetei

  • féloldali végtaggyengeség
  • zsibbadás
  • száj hirtelen félrehúzódása
  • beszédértési, szóformálási nehézségek
  • hangképzési problémák
  • hirtelen kialakuló látászavar
  • zavartság.

Ha az úgy nevezett rokkantsági tünetek közül csak az egyik tünet jelentkezik, 70 százalék az esély rá, hogy heveny agyérkatasztrófáról, azaz stroke-ról van szó.

Ha a vezető tünetek,

  • azaz a féloldali végtaggyengeség,
  • a beszédzavar
  • és a száj félrehúzódása

közül az összes észlelhető, akkor szinte biztos, de legalább 90 százalék esély van a stroke-ra, de már egy tünet esetén is cselekedni kell! Ekkor azonnali ellátásra van szükség. Fontos azonban, hogy ne a legközelebbi kórházat, hanem a legközelebbi stroke centrumot kell felkeresni, hiszen ott lehet a legpontosabban felmérni és kezelni a beteget. Ilyenkor érdemes mentőt hívni, akik tudják, hova kell szállítani a stroke-os beteget.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: police.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához