Ezeket látta már?

Nem végzik el az abortuszt azokon az ukrán nőkön Lengyelországban, akiket orosz katonák erőszakoltak meg

menekült, Ukrajna, abortusz, háború

Lengyelországban nagyon szigorú az abortusztörvény, ezért a megerőszakolt ukrán nők nehéz helyzetbe kerültek.

Az Európai Parlamentben szakértőket és civil szervezetek képviselőit hallgattak meg, hogy milyen veszélyeknek vannak kitéve az Ukrajnából menekülő nők. A résztvevőktől sok olyan jelzés érkezett, hogy az egyedülálló, vagy gyermekükkel érkezett ukrán nőket Lengyelországban megfosztják útlevelüktől, pénzüktől, rosszabb esetben megerőszakolják, vagy házimunkára kényszerítik őket. Sőt, a lengyel állammal is szembekerülhetnek - írja a HVG.

Anna Dabrowska, a lengyel Homo Faber civil szervezet munkatársa elmondta, hogy néhány napja vannak híreik olyan nőkről, akiket orosz katonák megerőszakoltak. Megpróbálnak nekik segíteni Lengyelországban.

"A megoldás az ő esetükben egy biztonságos abortusz kellene, hogy legyen, de Lengyelországban rájuk a legszigorúbb európai abortuszellenes törvény vár, ránk pedig, akik segíteni akarunk nekik, a börtön” – tette hozzá Dabrowska,

Olyan ukrán nőkről is érkeztek jelentések, akik a háború miatt tudtak elmenekülni az otthoni családi erőszak elől, és nem szeretnének később sem visszatérni.

A meghallgatáson az is kiderült, hogy a nők Lengyelországban nem kapják meg a szükséges pszichés támogatást, vagy a reproduktív egészségügyi szolgáltatásokat. Azok a nők, akik legálisan Ukrajnában abortuszra vártak, Lengyelországban nem szakíthatják meg a terhességüket. A lengyel jogszabályok szerint csak nemi erőszak, vérfertőzéssel fogant gyermek vagy az anya életét veszélyeztető terhesség esetén lehet abortuszt végezni, azonban az orosz katonák által elkövetett nemi erőszakot nem lehet bizonyítani.

Elkeserítő a helyzet Kelet-Ukrajnában, 1,4 millió ember maradt víz nélkül - olvasson tovább!

Forrás: HVG
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához