A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

2-es típusú cukorbetegség kezelése

#Diabetológia
2013.01.28. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Másfél éve vagyok cukorbeteg.Napi két tabletta Merckformin-t szedek .A három havi átlag értékeim mindig 6,2 alatt voltak. Azt hallottam,hogy bármennyire is betartom a diétát és bármit szedek is, az idő múltával az értékeim emelkedni fognak és előbb - utóbb inzulint kell kapnom. Igaz ez ? A 2. kérdésem pedig,hogy igaz-e az,hogy a Merckformin étvágygerjesztő ? Önfegyelemmel tartom a diétát de néha rám tör az édesség utáni vágy. Sőt a szénhidrát utáni vágy..Jelentős súlyfeleslegem van. Válaszukat előre is köszönöm.

Hirdetés

Válasz:

Tisztelt Levélíró!

A 2-es típusú cukorbetegség bázisgyógyszere a metformin (jelen esetben a Merckformin készítmény). Álrtalában az a tendencia, ha a megfelelő diéta, és az 1 gyógyszer mellett nem áll be az elfogadható vércukorszint-érték, akkor kombinálják, hiszen számos egyéb hatású (szulfonilureák, DPP-4 gátlók stb.) szerek is elérhetőek a forgalomban. A különböző hatámechanizmusú szerek ilyen értelemben erősítik egymás hatását, és eredményesebek a cukorbetegség rendezésében. Nem okvetlenül kell az inzulinnál "végezni", sok múlik a diétán, a vércukorszint gondos önellenőrzésén, és a diabetológuson, aki beállítja a kezelés menetét.

A súlyfelesleget valóban célszerű és javasolt lenne mérsékelni, a metabolikus szindróma kialakulásának veszélye miatt, tehát gyógyszer + diéta + enyhe fogyás + több mozgás - banálisnak ható érvek, de érdemes megfogadni!

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.