Ezeket látta már?

Fagyasztás után a lejárat közeli kolbász meddig ehető? Az orvos válaszol

fagyasztás kolbász meddig ehető lejárat orvos válaszol

Fagyasztó ládában elhelyezett, majd kivett, olvasztott termékek: hús, kolbász egyebek fogyasztásának mi a szabálya?

Tegyük fel a termékre hús, kolbász, felvágott rá volt írva, hogy fogyasztható 2024.02.01. Lejárata előtt bekerült a fagyasztóba. 1-2 hét után kivettük. Nyilván letelt már a lejárati idő, de még esetleg fogyasztható vagy kuka? Nem több hónapos fagyasztásról, termékekről van szó. Köszönöm a válaszukat.

Az orvos válasza

Kedves kérdező! Fogyasztható. A Nébih nagyon hasznos infografikáját ITT találja a témában.

Ez a helyes fagyasztási gyakorlat

  • Az élelmiszereket nemcsak a vásárlás napján, hanem egészen a fogyaszthatósági idő végéig lefagyaszthatjuk.
  • Ne tegyünk forró ételt a fagyasztóba, csak ha már szobahőmérsékletűre hűlt.
  • A lefagyasztandó ételeket adagonként csomagoljuk el, így elkerülhetjük, hogy a szükségesnél nagyobb mennyiséget kelljen a felhasználáskor kiolvasztani.
  • Mindig címkézzük fel a csomagokat, dobozokat!
  • A címkére írjuk rá, hogy mit tartalmaz a tároló, és mikor raktuk el.
  • Ne töltsük tele az edényeket, mert fagyasztás során növekedni fog a magas víztartalmú élelmiszerek (például leves) térfogata, így könnyen megeshet, hogy eltörik a tároló.

Érdemes előkészíteni az alapanyagokat a praktikusabb felhasználás és minőségük megőrzése érdekében:

  • Szeleteljük fel a kenyeret fagyasztás előtt, így később annyit tudunk kivenni, amennyire éppen szükség van.
  • A nyers húsokat szeleteljük vagy aprítsuk fel és porciózzuk kisebb adagokba. A halakat zsigereljük ki és távolítsuk el a pikkelyeket, amennyiben szükséges.
  • A zöldségeket és gyümölcsöket alaposan tisztításuk meg és válogassuk át.
  • Egyes zöldségek esetében előfőzéssel, más néven blansírozással mérsékelhetők a fagyasztás során kialakuló negatív minőségi és ízbeli változások: például zöldborsó, zöldbab, kukorica, káposztafélék és a fűszernövények (kapor, petrezselyem). Ehhez a megtisztított, felaprított zöldségeket 4 percre tegyük forrásban lévő vízbe, majd helyezzük át jéghideg vízbe 2 percre. Fagyasztás előtt csepegtessük vagy itassuk le a vizet.
  • Ha a gyümölcsöket cukorba hempergetjük fagyasztás előtt, sokkal kevésbé fog károsodni a gyümölcs szerkezete. Ezt krioprotekciónak nevezzük. Ugyanez a hatás érvényesül, amikor a tojásléhez adunk cukrot vagy sót.
  • Azokat az alapanyagokat, élelmiszereket, amelyekből egyszerre csak néhány darabot szeretnénk felhasználni, érdemes először egy tálcán, szétterítve lefagyasztani, és csak ezt követően átrakni a végleges tárolóba. Ezzel elkerülhetjük, hogy tömbbé fagyjon.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Megromolhatott? Honnan tuhatom, hogy jó-e még a gyógyszer? Az orvos válaszol

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

orvos válaszol

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához