Ezeket látta már?

Fokozott szőrnövekedés

2014.10.15. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Dr,Nő/Úr!

... éves nő vagyok. ... éves korom óta menstruálok, a menzeszemmel soha nem voltak gondok. .... éves koromban kezdtem el szőrösödni,először intim területen,majd hónalj,láb.Ekkor elkezdtem borotválkozni.Majd egyre inkább szőrösebb lettem,olyan helyeken is,ahol nem kellene.Comb,has,mell,hát.Ezenkivül aknés volt a bőröm. ... évesen elmentem nőgyógyászhoz,majd endokrinológushoz.Hiperandrogénizmust állapított meg nálam,ami részben ovárium, részben mellékvese eredetű.Egyetlen megoldást mondott,az pedig a fogamzásgátló tabletta.2 éve szedem is,azonban azóta folyamatos nőgyógyászati fertőzéseim vannak,hangulatingadozásaim,fejfájás stb.Olvastam a neten,hogy hasonló tünetei vannak a CAH betegségnek is.Egyik orvos sem szerinti az öndiagnózist megállapító betegeket,tudom jól,de most menjek vissza az endokrinológushoz újabb vizsgálatra?Ha nem muszáj,nem szednék fogamzásgátlót,ha lenne más megoldás is a tüneteim kezelésére.A tesztoszteron szintem 2,69 a legutóbbi vizsgálat szerint.Mit tanácsol,mit tegyek?

Válasz:

A CAH egy öröklődő,veleszületett betegség,amelynek oka egy enzimhiányon alapuló génhiba.Bár kétségtelen,hogy az Ön tünetei hasonlóak a CAH esetében jelentkező tünetek egy részéhez,eddigi kórtörténete, csak a bőrre korlátozódó tüneteinek késői megjelenése a CAH lehetőségét biztosan kizárja.

A fogamzásgátló gyógyszereknek valóban lehetnek kellemetlen-de az esetek döntő részében jól kezelhető-mellékhatásai,eddigi kezelésével egyetértve, tüneteinek enyhítésére megfelelő fogamzásgátló szedését javaslom,amíg családtervezési elképzelései ezt lehetővé teszik.

Forrás: EgészségKalauz