Ezeket látta már?

Hogyan mondjunk el egy családi tragédiát a gyereknek? Az orvos válaszol

gyerek, gyász

Tisztelt orvosok! Nem igazán tudom, hogy kihez forduljak a kérdésemmel.

Néhány éve édesanyámat a helyi pszichiátrián depresszióval diagnosztizálták és az addig sajnos rendszeresen szedett xanax helyett felírtak neki egy antidepresszánst. Sajnos nem reagált jól a gyógyszerre. Mint utóbb megtudtuk, próbált a pszichiátertől segítséget kérni, de csak hetekkel később kapott időpontot. Végül a vonat elé lépett és elhunyt. A család azt is csak nagy nehezen, utólag tudta meg, hogy pszichiáterhez fordult.

A mai napig nem sikerült sem nekem sem a gyermekeimnek túltenni magát a történteken. Édesanyám öngyilkossága mindenkit nagyon megrázott, emiatt félig meddig tabu téma is a családban.

Fiamnak a nagymamája elvesztése után két gyereke született, a nagyobbik most óvodás korú. Nyilván nem ez az ideális kor, hogy halljanak a történtekről, hiszen még nem értenék. Igazán mi sem értjük ezt a tragédiát még felnőtt fejjel sem... De nem lesz ideális kor a kisiskolás és a kamasz kor sem, hogy erről a szüleik beszélgessenek velük.

A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehet egy ilyen tragédiáról jól beszélni a gyerekekkel és mi erre az ideális életkor?

Nem szeretném, hogy egyszer szembesülniük kelljen azzal, hogy a dédmamájuk milyen döntést hozott az életéről, de félek, hogy pont olyankor fogja elszólni magát valaki, amikor a legkevésbé alkalmas erre a helyzet. A titkok egyébként is romboló hatásúak lehetnek a szülő-gyerek közötti bizalmi kapcsolatra, ez pedig egy nagyon "súlyos" titok.

Fiammal többször beszélgettünk erről a kérdésről, hiszen a gyerekeinek beszélni erről a témáról kizárólag az ő szülői döntése és felelőssége, de benne ugyanezek az aggályok merültek fel. Ha tudnak bármilyen tanácsot adni a fenti kérdésben, az nagyon sokat segítene.

Kedves kérdező! A legjobb tanácsom ebben, hogy önöknek kell feldolgozni a gyászt ahhoz, hogy erről tudjanak beszélni a gyerekekkel. Önmagában nekik az információ sokkal kisebb súlyú, mint önöknek, a dédszülőt már -már elképzelni is nehéz a családfán, nekik nyilván az önök fájdalma fájna, nem az ismeretlen dédi elvesztése (a gyerekek többségének az oviban szintén nincs is dédszülője, ez nekik kevésbé élő hiány, mint önöknek). A gyermek által is közelinek érzett hozzátartozó elvesztésének feldolgozásában is leginkább a közeli hozzátartozók tudnak segíteni egy gyereknek, úgyhogy olyankor is az ő megtámogatásuk az elsődleges cél.

Ilyen esetben meg különösen azt gondolom, hogy nem a gyerekeknek van ideális életkora, hanem önöknek ideális(abb) lelkiállapota, aminek az eléréséért dolgozni kell, pszichológus, gyászterapeuta, gyászfeldolgozó csoport, stb. segítségével.

Addig pedig a jó taktika, válaszolni a gyereknek a saját szintjén arra, amit kérdez, és pont annyira, amennyit kérdez. Pl ha mindenszentekkor a temetőben vagy otthon fényképnézegetés közben megkérdezi, hogy a dédi hogyan halt meg, el lehet mondani, hogy beteg volt, belefáradt az életbe, és úgy döntött, meghal inkább. Az összes véres részletre nincs szüksége egy óvodásnak még.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A folsav enyhítheti a depressziót?

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol