Ezeket látta már?

Megszólalt a szén-monoxid jelző, kirohantunk az udvarra a kislányommal. Okozhat bajt? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

szén-monoxid, szén-monoxid jelző, riasztó, mérgezés

Tisztelt dokik! A mai napon megszólalt otthonunkban a szén-monoxid jelző.

Rögtön kirohantunk a friss levegőre, durván a megszólalás után fél/1 perc volt amit bent töltöttünk. A katasztrófavédelem ablaknyitás után 41 ppm-et mért, a megszólalás idejében ha jól emlékszem 51-et mutatott a kijelző.

Szerencsére semmi bajunk nincs. Viszont van egy másfél éves kislányom aki velünk tartózkodott bent. Nem látok semmiféle tünetet(hálaistennek), de igazából fogalmam sincs hogy ez nem e okoz valamit most nála. Csak az jár a fejemben, hogy egy mérgező gáz volt az otthonunkban, és azt ő is beszívta. Es itt jön a kérdés, hogy meddig és mire kell most figyelnem nála? Okozhat-e bajt akár órákkal később? Köszönöm ha segítenek!

Kedves Angéla! Egyszerűsítve a WHO irányelveket, 50 ppm környékén húzzák meg azt a határt beltéri környezetben, amely jelzést igényel, de (több) százas tartományban (az expozíció idejének függvényében) kezdődnek igazán a tünetek és (az egyre nagyobb) veszélyek. Vannak adatok arra vonatkozóan, hogy 2000 körül a zsúfolt európai nagyvárosok forgalmas utcáin, kültéren is 20 ppm volt az átlagérték, időnként 60 körüli csúcsokkal. Ezt azért írtam le, hogy jelezzem, ha valóban ezek voltak az értékek, amit ír, ilyen rövid expozícióval, és tüneteik sem voltak, nincs ok aggodalomra, és természetesen késői következményektől sem kell tartani. Gyermekekben egyébként kevésbé specifikusak a jelek, nyilván bágyadtság, gyengeség, hányinger, étvágytalanság jelentkezik, fejfájás, szédülés szokott még az első jelek közé tartozni. Más szempontból megközelítve a kérdést - fontos, hogy kiderüljön a CO szint emelkedés oka, mert akkor vannak biztonságban, ha ezt az okot sikerült beazonosítani és elhárítani.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol