Ezeket látta már?

Szén-monoxid mérgezés: ezért fontos a jelzőkészülék

szenmonoxid_0

Milyen eszközök révén tudunk védekezni a színtelen, szagtalan gáz ellen?

Nemrég hőssé vált Rupert Malac, aki megmentette gazdája életét a szén-monoxid-mérgezéstől. A hős kismalac, gazdájánál korábban érezte meg a lakásba szivárgó, néma gyilkosnak is nevezett halálos gáz által okozott tüneteket. Bence, a malac tulajdonosa már kezdte elveszíteni az eszméletét a színtelen, szagtalan mérgező gáz miatt, amikor Rupert erőt vett magán és beleharapott gazdája kezébe, így figyelmeztetve az életveszélyre.

A szén-monoxid szagtalan gáz - érdemes beszereltetni szén-monoxid jelzőt

A szén-monoxid a nyitott égésterű gázkazánokban, vízmelegítőkben, gáztűzhelyekben keletkezik, lakótérbe jutását a nem megfelelő légellátás, vagy a nem rendszeresen tisztított kémény is okozhatja. Idéntől nem kötelező központilag a kémény éves szintű tisztíttatása, hanem mindenkinek saját magának kell erről gondoskodnia.

Rupert, a kismalac megérezte a szén-monoxidot a levegőben Rupert, a kismalac megérezte a szén-monoxidot a levegőben Forrás: EgészségKalauz

Az elmúlt évben duplájára emelkedett a szén-monoxid halálozások száma.

"Fontos számunkra, hogy minél több ember értesüljön arról, hogyan tudnak védekezni a szén-monoxid ellen, milyen készülékek használata révén tudják előre jelezni a gáz jelenlétét. Rupert Malac hős tette valóban elismerésre méltó, ezért nagyon szívesen működünk vele együtt a kampányban. Ugyanakkor azt is fontos kiemelni, hogy nem lehet mindenkinek az otthonában egy kismalac, aki jelzi a bajt, ezért elsősorban a szén-monoxid jelző készülékek használatát javasoljuk." – mondta Kravecz Richárd, a Netkazan.hu marketing menedzsere, akik kampányt indítottak ennek kapcsán.

Ismeri a szén-monoxid mérgezés tüneteit? Olvasson tovább!

A "Nem lehet mindenkinek malaca!" című, pár hétig tartó kampány célja, hogy felhívja az emberek figyelmét - különösen a téli időszakban a fűtés szezonban uralkodó veszélyre.

"Nagy öröm Rupi számára is, hogy a hős tette révén egy ilyen komoly dolog és kezdeményezés mellé állhat. Sajnos már mi is megtapasztaltuk, hogy a szén-monoxid tényleg nem játék. Nem lehet mindenkinek malaca...nekem szószerint az volt, mivel Rupinak köszönhetem az életem, de azt gondolom, hogy egy szén-monoxid jelzővel mindenki biztonságban érezheti magát otthon." – mondta Réti Bence, Rupert Malac gazdája.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához