Ezeket látta már?

Mennyire hatásosak különböző egészségügyi problémákra az illóolajok? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

illóolaj, levendula, teafaolaj, mellnövekedés

Kedves Orvosok! A napokban érkezett illóolaj témában kérdeznék én is. A tartós illóolaj párologtatás kapcsán írták, hogy akár hosszú távú károkat is okozhat...

Ez kimondottan a szóban forgó eukaliptuszra vonatkozik, vagy bármilyen illóolajra? Én rendszeresen használok olajat , 4 és 1 éves gyerkőc mellett. Csak nagyon tiszta, kimondottan babakortól is használható olajokat (Panarom) Ezek is ilyen károsak lehetnek? Ezeknek vannak orvosi ellenjavallatai? Nem egészségügyi célból használom, egyszerűen szeretem az illatokat. Köszönöm.

Kedves Barbara! Orvosi szemmel nehéz ezekről véleményt mondani, mert ahhoz olyan vizsgálati eredményekre lenne szükség, ami nyilvánvalóan nincs meg ezekkel kapcsolatban. A készítményekre ránézve van egy-két olyan javallat, amitől égnek áll a hajunk ("energia hiányra", "immunerősítésre", "influenza vírusölő", " kezelése", és folytathatnám, hogy csökkenti a klausztrofóbiát, a vezetés közbeni fáradtságot, az ödémát, a szédülést, a torokfájást, a fájós talpakat, a fáradt lábakat, múlik tőle az ajakherpesz, stb., stb. - a végén még eljutunk oda, hogy a "fehér esszencia" pár cseppjében benne van az egész orvostudomány, mindenki cseppent egy kicsit, mi pedig kikapcsoljuk a telefonjainkat, számítógépeinket, bezárjuk a csoportot, mert nem lesz szükség ránk.)

A valóság az, hogy ezekre az állítólagos hatásokra nincs bizonyíték, és arra sincs semmi adat, hogy milyen mellékhatások léphetnek fel, egyszerűen nincs evidencia ezekre a termékekre. Anélkül pedig nehéz orvosi véleményt mondani. Nyilván ha nem egy inhalátorral porlasztva úszik ezek gőzében a zárt tér, hanem az illat kedvéért egy-két cseppet párologtat, az más kategória, mint az alternatívaként felvázolt lehetőség. Én ezzel együtt azt látom, hogy hangzatos, ellenőrizetlen üres ígéretek, amit ezek kínálnak, nyilván jó pénzért... Ha az illatát szereti, akkor persze még így is lehet, hogy megéri (és abban a formában én nem látok különösebb kockázatot).

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol