Ezeket látta már?

Szorong éjszakánként a gyerekem a táborban. Hogy segíthetnék neki? Az orvos válaszol

tábor, éjszaka, szorongás, gyerek

Tisztelt Orvosok! Gyerekorvos, illetve pszichiáter segítségét szeretném kérni, azt hiszem. Lányom 13 éves, alapbetegsége, állandóan szedett gyógyszere nincs, súlya, magassága, fejlettsége életkorának megfelelő. Első gyerek a háromból, két öccse van.

Az iskolában jól teljesít, bár szeretne jobb jegyeket szerezni, jövőre felvételizik, már rajta van (és a családon is) az ilyenkor szokásos nyomás. A probléma viszont inkább 2-3 éve kezdődött, amikor először töltött hosszabb időt, napokat nélkülünk, a szülei nélkül, táborban. Aktív közösségi életet él és ezt nagyon szereti, vannak barátai, cserkész, nagyon szereti a cserkésztáborokat, kézilabdázik, most éppen kézilabdás edzőtáborban van, amit nagyon várt, mindent élvez és mégis... Ilyen helyzetekben éjszakánként elkapja valamiféle szorongás, ha jól sejtem, amiatt, hogy távol van a szüleitől. Hányingerrel, gyakran hányással, hidegrázással jelentkezik. Sokáig arra gyanakodtunk, hogy a táborokban teleeszi magát, illetve össze-vissza eszik és ez lehet a gond, de akkor is jelentkezik a probléma, ha nagyon óvatosan és keveset eszik. Van, hogy úgy tűnik, elmúlt, a tavaly nyári cserkésztáborban 10 napig nem hallottunk felőle, nem volt semmi gondja, idén megint jelentkezett ez a szorongás-féle már tavasszal.

Nemcsak a távollét viseli meg, látott, sőt olvasott tartalomtól is tud félni, volt, hogy olyan ifjúsági regényt nem olvasott tovább, amiben 56-os forradalmárok haltak meg és elég egy visszafogott kis Agatha Christie-krimiben egy nem véres holttest látványa és hetekig kéri, hogy aludjak mellette. Érzékeny gyerek, sok szempontból, viszont most már nagyon zavarja, hogy nem mer a barátnőinél filmet nézni, előre szorong a táboroktól, amiket egyébként élvez, aggódik mindenen.

Tavaly írtam a Pedagógiai Szakszolgálatnak, kértem segítséget, de nem válaszoltak, nyilván nem olyan nagy horderejű probléma ez, talán simán kinövi, viszont szeretnék neki segíteni valahogy. Milyen irányba induljak? Van-e valamilyen módszer, konkrét terápia, amivel az ilyen típusú gyerekeken lehet segíteni? A kamaszkor amúgyis kihívásokkal teli időszak, ha még tetézi is ez a váratlanul érkező szorongás, akkor nagyon nehéz lesz. Tudom, hogy a szülőkről leválni nehéz, de úgy érzem, nála ez kicsit nagyobb vagy összetettebb probléma, mint átlagos esetben. Nagyon köszönöm a segítséget!

Mindenképp valamilyen relaxációs módszerben jártas terapeuta felkeresését javaslom, aki segít a gyereknek megtanulni a saját szorongásai kezelését, ami valóban nem feltétlenül kóros mértékű, de attól még szerintem is kellemetlen. Ennek kiegészítéseképp szükség eseti gyógynövényes feszültségoldó kipróbálása is szóba jöhet, nem mint megoldás, hanem mint tűzoltás, ugyanis a terápia erre a nyárra meg nem fog érdemi segítséget adni (idő kell neki)

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol