Ezeket látta már?

Veszélyes lehet kisgyerekre, ha több órán keresztül eukaliptusz olajat párologtatok? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

illóolaj, eukaliptusz, nátha, megfázás

Kedves orvosok! 10 éves kisfiamnál (és magunknál is) rendszeresen használtam eukaliptusz olajat a náthás tünetek enyhítésére, amire egyébként tökéletesen bevált.

Ultrahangos párásítóba csepegtetve, és bedörzsölő balzsamként (Wick Vaporub) is alkalmaztuk. Egyáltalán nem vagyok a híve semmiféle kuruzslásnak, ami nem tudományos tényekkel van alátámasztva, ezért is döbbentem meg annyira azon a bizonyos válaszon, mert idáig abban a hitben voltam, hogy ez nem számít hókuszpóknak, főleg mivel a tüneteken tényleg segített valamelyest. Okozhattam kárt azzal, hogy rendszeresen használtam gyermekemnél az eukaliptusz olajat náthás időszakban? Valóban ennyire ördögtől való ez? Milyen más alternatíva létezik a tünetek enyhítésére, ami hatékony, vény nélkül elérhető és legfőképpen veszélytelen?

Kedves Júlia! Az a kérdés órákon át tartó illóolaj párologtatásról szólt, ráadásul ha jól emlékszem a 6 éves kor alatti életkorban merült fel, ami az általam ismert készítmények esetén kontraindikáció. Valóban van néhány, a gyógyszerhatóság által is jóváhagyott, tradicionális növényi készítményből származtatott szer, amely pl. eukaliptusz olajat tartalmaz, és a hatóság a "régóta fennálló használatra" alapozva engedélyezte. A pontos hatásmód nem tisztázott, de feltételezhető, hogy vérbőséget okoz a hörgőkben, így fokozza a szekréciót, ami a tapadósabb nyák hígulásához és könnyebb távozásához vezet(het), amihez hozzájárulhat egy enyhe csillószőr mozgást fokozó hatás is. Evidenciák nem nagyon támogatják azt, hogy egyértelműen hatásos lenne, egyértelműen vannak ennél sokkal hatékonyabb készítmények. A túlzásba vitt, tartósan, gyakran kialakuló vérbőséget okozó, izgató hatás körül pedig nyilván felmerülnek kérdőjelek is. De amennyiben az előírásoknak megfelelően használta, attól nem kell tartani, hogy kárt okozott volna.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához